EV YAPIMI PRATİK TARHANA
EV YAPIMI PRATİK TARHANA Kış aylarının olmazsa olmaz çorbası, Sevgili Tarhana Tarhana, bilinen ilk hazır çorbadır. Yaz aylarında...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2012/10/ev-yapimi-pratik-tarhana.html
EV YAPIMI PRATİK TARHANA
Kış aylarının olmazsa olmaz çorbası, Sevgili Tarhana
Tarhana, bilinen ilk hazır çorbadır. Yaz aylarında kış ayları için hazırlanır. Annem bize okula giderken kahvaltılarda sıcacık pişirir, içine ekmek doğrardık. Hala da kahvaltılarda tarhana çorbasını severim. Gün boyu da tok tutuyor.
BESİN DEĞERİ OLARAK TARHANA, PROTEİN, C VİTAMİNİ VE KARBONHİDRAT İÇERİR
·
MALZEMELER:
·
5 adet domates
·
5 adet sivri biber
·
5 adet kırmızı biber
·
1 tatlı kaşığı biber salçası
·
2 adet kuru soğan
·
1 diş sarımsak
·
yarım kilo süzme yoğurt
·
1 tatlı kaşığı tuz
·
1 tatlı kaşığı nane
·
3 su bardağı irmik
·
alabildiği kadar un (3 su bardağı undan fazla)
·
yarım su bardağı sıvı yağ
·
YAPILIŞI:
·
Ve hepsini birlikte bir tencereye alalım.
·
Yarım su
bardağı sıvı yağ ile birlikte suyunu çekene dek pişirelim.
· Soğuduktan sonra, yoğurt ,irmik, un ve baharatları ilave edip, yumuşak bir hamur yoğuralım.
· Ağzı kapalı olarak bir tencerede 2-3 gün mayalandıralım.·
·
Gördüğünüz gibi çok güzel mayalanıp kabarmış
· Mayalanan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle bastırarak inceltelim.
·
Temiz bir bez veya
unlanmış bir tepsiye aralıklarla dizelim. ( Ben güneşte kurutmuyorum,güneş
rengini alıyor. Salon masamın üzerinde fotoğrafta görüldüğü şekilde
kurutuyorum.)
·
Kurudukça bezelerimizi alt üst edelim.
·
İyice kuruduktan
sonra küçük parçalara ayıralım ve rahatça çekilecek kıvama gelene değin
kurutmaya devam edelim.
·
Daha sonra ister
elek, ister el yardımıyla, ister robot yardımıyla kuruyan tarhanamızı un haline gelene değin çekelim.
·
1 -2 günde bu şekilde
kuruttuktan sonra temiz bir cam kavanozda, veya temiz bez torbalarda serin bir
yerde muhafaza edelim.
·
NOT: Arzu ederseniz ölçüyü artırabilirsiniz.
AFİYET OLSUN
ne güzellll. Afiyetle yiyin. Gerçekden pratik.
YanıtlaSilEvet,insanı yormadan, sıkmadan yapılan bir tarhana tarifidir:)
YanıtlaSilHarika Görünüyor miss:))
YanıtlaSilTeşekkür ederim:)
YanıtlaSiltarhanaya maya konulmuyormu mayalansın diye, yazılmamış ama...
YanıtlaSilYoğurt mayalıyor canım
YanıtlaSilne güzel anlatmışssınız,insanın hemen yapası geliyor,kış geldi ama,seneye inşallah.teşekkürler.
YanıtlaSildomates ve biberlerin kabukları içinde kalıyorşsorun değil.
Teşekkür ederim :)Ben domateslerin kabuklarını soyarak kullanıyorum. Arzu ederseniz kırmızı biberleri çok az haşlayarak kabuklarını soyup ekleyebilirsiniz
YanıtlaSilellinize sağlık
YanıtlaSilher yerde tarhana tarifi arıyordum çok teşekkürler :)
YanıtlaSililk defa tarhana yapacam sayenizde tarifinizi tam uyguladım dün yaptım sanrım yarın tepsiye dökerim umarım güzel olur çok yararlı bilgiler veriyorsunuz teşekürler...
YanıtlaSilElinize sağlık tarhana tarifinizi denemeyi düşünüyorum .Tarhananız ekşi mi tatlı mı oluyor öğrenebilirmiyim ?
YanıtlaSilİlk defa tarhana yaptım ve misler gibi oldu tarif için teşekkürler hiçbir sayfada sizinki kadar pratik ve detaylı istediğim gibi anlatan bulamadım harikasiniz
YanıtlaSil