ÇEKME BÖREK
ÇEKME BÖREK Börek sevmeyen var mıdır bilmiyorum, ben hiç rastlamadım. Ben Boşnak olduğumdan bizlerde börek ve hamur işleri meşhurdur.Ev...
https://mutfakvetatlar.blogspot.com/2013/10/cekme-borek.html?m=0
ÇEKME BÖREK
Börek sevmeyen var mıdır bilmiyorum, ben hiç rastlamadım. Ben Boşnak olduğumdan bizlerde börek ve hamur işleri meşhurdur.Evimizde hiç eksik olmazdı, hala da öyledir :)
Hele de kahvaltıya fırından yeni çıkmış böreği kim redde de bilir ki ? :)
Sevgili takipçim SEVİM IN bizlerle Çekme Börek tarifini paylaşmışlar. Ve sadece bitmiş haldeki fotoğrafı değil, çok fazla zaman ve emek harcayıp yapım aşamalarını da fotoğraflamışlar. Hem tarifi için hem de bu zarifliği için çok teşekkür ederim; ellerinize emeğinize sağlık :)
Çekme Börek, Çarşaf Böreği, Boşnak Böreği aslında birbirinden farklı değil. Bazı tariflerde sadece un,tuz ve su, bazılarında hamurda sıvı yağ bazılarında da hamurunda biraz da olsa süt kullanılıyor ama yapılışı genelde aynıdır. Arzu etiğiniz iç malzemeyi kullanabilirsiniz. AFİYET OLSUN
·
MALZEMELER:
·
1,5 kilo un
·
1 su bardağı süt
·
tuz ve yeteri kadar
ılık su
·
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
·
Patates
·
soğan
·
tuz
·
pul biber
·
karabiber
·
ARASI İÇİN:
·
Sıvı yağ
·
YAPILIŞI:
·
1,5 kilo un, 1 su
bardağı süt, tuz ve yeteri kadar ılık su ile yumuşak bir hamur yoğuralım
·
Hamuru üzeri örtülü
biçimde 20 dakika kadar dinlendirelim.
·
Hamur dinlenirken
iç malzemesini hazırlayalım.
·
Patatesleri çiğden
tavla zarı büyüklüğünde doğrayalım.
·
Soğanları minik
minik doğrayıp patatesle karıştıralım.
·
Karabiberi
serpelim.
·
Tuzu kullanacağımız
zaman ekleyelim,
·
Tuzu önceden
koyarsak patatesi sulandırır.
·
Dinlenen hamurdan
bezeler yapalım.
·
Her bir bezeyi
servis tabağı büyüklüğünde tek tek açalım.
·
Yağlanmış tepsiye
açtığımız yufkaların dinlenmesi için aralarını
yağlayarak üst üste dizelim.
·
Yufkaları alt üste
edelim.
·
Yani ilk tepsiye
koyduğumuz yufka en üste gelecektir.
·
İlk dinlenen
yufkadan başlayarak yufkamızı açmaya başlayalım.
·
Yufkayı sofra
bezinin üzerine alırken elimizle çekerek
büyütelim.
·
Yufkayı sofra
bezinin üzerinde her bir kenarından
çekerek açabildiğimiz kadar açalım.
·
Yırtılma olayı
olursa hiç problem değil.
·
İç malzemeyi uç
kısımlara yerleştirelim.
·
Sofra bezini bir
ucundan kaldırıp hamurun yarısına kadar yuvarlayalım.
·
Hamurun karşı
tarafından da sofra bezini kaldırıp
diğer hamura kadar yuvarlayalım.
·
Ortadan keselim.
·
(Veya tek bir rulo
olarakta sarabilirsiniz.)
·
Rulo şeklide olan hamuru yağlamış fırın tepsisine
ortadan başlayarak dolayalım.
·
Tepsi dolunca
üzerine bolca sıvı yağ gezdirelim.
·
Önceden ısıtılmış
200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
·
AFİYET OLSUN
Hamuru alt üst ettik. İlk koyduğumuz yufka en üste geldi. İlk dinlenen yufka olduğundan onunla açmaya başlıyoruz.
Ellerinize saglik ;)))drya mevlut ay
YanıtlaSilTeşekkürler Deryacım, gerçekten Sevim hanım harika yapmışlar :)
YanıtlaSilHarika görünüyor. Bir deneyelim bakalım. Tarifi de güzel yapmışsınız teşekkürler
YanıtlaSilSEvim hanımın ellerine ..Siizn emeklerinize sağlık.. Bloğda müzikde dinledim :) çok keyifliydi..
YanıtlaSil