DÜĞÜM POĞAÇA ( PATLICANLI)
DÜĞÜM POĞAÇA ( PATLICANLI) Yumuşacık poğaçamız açma tarzındadır. Bugün patlıcanlı bir iç malzeme kullandım.. patatesli bir iç malzeme...
https://mutfakvetatlar.blogspot.com/2013/09/malzemeler-1-paket-yas-maya-1-su-bardag.html?m=0
DÜĞÜM POĞAÇA ( PATLICANLI)
Yumuşacık poğaçamız açma tarzındadır. Bugün patlıcanlı bir iç malzeme kullandım.. patatesli bir iç malzemeyle de nefis oluyor..
· MALZEMELER:
· 1 paket yaş maya
· 1 su bardağı ılık süt
· 1 su bardağı ılık su
· 1 yemek kaşığı şeker
· 1 su bardağı sıvı yağ
· 1 yemek kaşığı tuz
· aldığı kadar un ( 6 su bardağı kadar)
· ÜZERİ İÇİN:
· yumurta sarısı veya çörek otu
· susam
· İÇ MALZEMESİ İÇİN:
· 1 adet kuru soğan
· 2-3 adet patlıcan
· 2-3 adet domates
· 2-3 adet yeşil biber ( ben acı kullanıyorum.)
· bir tutam maydanoz
· Sıvı yağ
· Tuz- karabiber
· YAPILIŞI:
· Geniş bir kabın içinde maya, ılık süt ve ılık suyu ekleyip maya eriyinceye kadar karıştıralım.
· Sıvı yağı ekleyip güzelce karıştıralım.
· Azar azar unu, tuz ve şekeri ekleyip yumuşak bir hamur yoğuralım.
· Hamurun üzerini örterek ılık bir ortamda hamur iki katına çıkana kadar mayalandıralım.
· İç malzemenin yapılışı:
· Patlıcanları alacalı soyalım.
· Minik küpler alinde doğrayalım.
· Tuzlu suda acılığının gitmesi için 15 dakika kadar bekletip, süzelim.
· Soğanı yemeklik, biberi halka halka doğrayalım ve çok az sıvı yağda soteleyelim
· Üzerine patlıcanları ve kabukları soyulmuş,minik küpler halinde doğranmış domatesleri ilave edelim.
· Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirelim. İnce kıyım maydanoz ve baharatları ekleyip soğumaya bırakalım.
· Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde bezeler yapalım.
· Her bir bezeyi açabildiğimiz kadar oval biçimde açalım.
· Üzerlerine yeteri kadar yağ sürelim veya benim yaptığım gibi fındık büyüklüğünde 4-5 adet yağ serpelim.
· İç malzemeyi bir ucuna koyalım. ( Patatesli bir iç malzeme kullanacaksanız tamamen hamurun üzerine yayabilirsiniz.)
· Yalnız fazla doldurmayınız, rulo yaparken taşabilir.
· Rulo şeklinde harcın üzerinden sarmaya başlayalım.
· Rulomuzun iki ucundan çekip inceltelim.
· rulonun iki ucundan tutup ters yönlere çevirerek burgu yapalım.
· Ben bir elimle fotoğraf çektiğimden tek elimle göstermek zorunda kaldım :(
· Her iki ucundan tutup düğüm yapar gibi bir ucu içinden geçirelim.
· Düğüm poğaça şeklimiz ortaya çıktı.
· Yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizelim
· Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serpelim
· 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
· AFİYET OLSUN
Nefis olmuşlar. Bende geçen haftalarda düğüm poğaçanın baharatlısını yapmıştım. Hala yükleyemedim:))
YanıtlaSilEllerinize sağlık.
tarifinizi denedim cok guzel oldu sizden hep boyle guzel tsrifler kekliyoruz basarilarinizin devami dilegi ile sevgiler
YanıtlaSilçok güzel olmuşşş..ayrıntılı fotoda ayrı güzel..hemen denenirrr:)
YanıtlaSilben var yaa yatıya gelirim size inan ki :) adresi alayım hemen
YanıtlaSil:) Buyrunnnnn
YanıtlaSilEllerinize saglik. Tariflerinizi deniyorum ev halki olarak severek yiyoruz... paylasimlariniz icin cok tesekkurler.
YanıtlaSilEvet pratik yapabileceğim gibi tarifler teşekkür ederim Füsun Ertan Tekirdağ
YanıtlaSilSu neden serpiyoruz denicemde pek boyle seyler de başarılı olamıyorum
YanıtlaSilMayalı hamurlara genellikle fırından çıkar çıkmaz hafif su serpilir ve 3-4 dakikalığını tepsinin üzeri kapatılır...böylece yumuşacık poğaçalar elde edilir.
SilTeşekkür ederim aciklamaniz icin
Silbu poğaçayı bende içerisine sucuk ve peynir koyarak yapıyorum çok güzel oluyor elinize sağlık
YanıtlaSilbloğunuzu izlemeye aldım bende beklerim bloğuma tabi ilginizi çekerse :)
http://misevimm.blogspot.com.tr/