Türkiye'nin En İyi Ballı Yemek Tarifi: Armut Kralı
BİR KAVANOZUN İÇİNE NE SIĞDIRABİLİRSİNİZ? BİNBİRÇİÇEK, doğanın bize sunduğu mucizeyi bir kavanoza sığdırmış. İnsanoğlu asırlar öncesinde...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2013/11/turkiyenin-en-iyi-ball-yemek-tarifi_7.html
BİNBİRÇİÇEK, doğanın bize sunduğu mucizeyi bir kavanoza sığdırmış. İnsanoğlu asırlar öncesinden balın yararlarını keşfetmiş ve yüzyıllardır, bir şifa kaynağı olarak kullanmaya devam etmektedir.
“Benim Ballı Tarifim” yarışması için hazırladığım fakat gönderemediğim “Ballı Muzlu Kızarmış Dondurma“ tarifim ile ben de bu yarışmaya dahil olmak isterdim. Katılan ve dereceye giren tüm arkadaşlarımı kutluyorum.
Saf ve doğal bal ile yıllardır sofralara lezzet taşıyan Binbirçiçek’in, EKS Mutfak Akademisi ile birlikte düzenlediği “Benim Ballı Tarifim” adlı yemek yarışması lezzet dolu bir final ile sona erdi. Türkiye genelinde yapılan başvurulardan finale kalan 6 hünerli elin EKS Mutfak Akademisi’nin ünlü şefleri tarafından sunumdan lezzete kadar birçok kriterde değerlendirildiği yarışmada Sera Aied, “Armut Kralı” tarifi ile birinci oldu.
Yarışmanın birincisi Sera Aied İstikbal Regina’dan 10.000TL değerinde hediye çeki kazandı. Özel jüri tarafından görünüşüyle en iştah açıcı yemek seçilen Ballı Pancar Topları tarifinin sahibi Birgül Erdoğan ise İstikbal Regina’dan 500TL’lik hediye çekinin sahibi oldu. Ayrıca yarışma kapsamında seçilen en iyi tarifler “Binbirçiçek ile Zarif Seçimler” isimli kitapta bir araya getirilip önümüzdeki günlerde ülke genelinde dağıtılacak.
Armut Kralı (6 kişilik)
Malzemeler
50 gram tereyağı
4 adet armut
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı süzme çiçek balı
3 adet baklava yufkası
Bir avuç badem
Yapılışı
Bir tavaya tereyağı koyun. Armutları tereyağında pişirdikten sonra yufkayla sarın. Hazırlanan yufkalı malzemeyi kızartın. Üzerine önce şerbet sonra da biraz badem ilave ederek servis edin.
Ballı Pancar Topları (4 kişilik)
Malzemeler
6 adet pancar
8 adet hurma
4 yemek kaşığı süzme çiçek balı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zencefil
Taze nane yaprakları
İç Dolgusu İçin
1 çay bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı bal
Alt Zemini İçin
1 limon
2 tatlı kaşığı bal
Yapılışı
Pancarları sirke ile haşlayın. Sonra zencefil, hurma, 4 yemek kaşığı bal ve zeytinyağıyla birlikte hepsini rondodan geçirip dinlendirin. Ardından dilimlenmiş limonları 2 tatlı kaşığı balla karamelize edin. Ayrı bir kaba ceviz içi, 2 çay kaşığı bal ve tarçını dökün, iyice karıştırın. Dinlenen ballı pancarlara şekil verip, içine hazırladığınız (tarçınlı) karışımdan koyun. Dilerseniz üzerine taze nane koyarak süsleyebilirsiniz.