EV TARHANASI YAPIMI
EV TARHANASI YAPIMI Çok şükür bu senede tarhanamızı yaptık ve kurudular. Bir kaç gündürde çorbamızı pişiriyoruz. Yine enfes olmu...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2013/09/ev-tarhanasi-yapimi.html
Çok şükür bu senede tarhanamızı yaptık ve kurudular. Bir kaç gündürde çorbamızı pişiriyoruz. Yine enfes olmuş :) Ben kahvaltılarda dahi Tarhana çorbası içmeyi çok severim, çocukluğum gelir aklıma :(
Yörelere göre tarhana yapımı farklıdır. Mesela tarhana malzemesine nohut koyarlar. Bazıları da çeşitli otlar. Ben annemden öğrendiğim gibi yapıyorum.İçindeki malzemelere bakarsanız hepsi çok yararlı. Okula giden çocuğunuza sabah kahvaltılarında, içine ekmek doğrayıp içirirseniz gün boyu tok tutar.
·
MALZEMELER:
·
3 adet ekmek hamuru
·
2 kilo ekşitilmiş yoğurt ( 1 gün önceden dışarıda bekletin.)
·
3 kilo domates
·
3 kilo kırmızı biber
·
3 kilo kuru soğan
·
300 gr yeşil biber ( tercihen acı biber)
·
1 su bardağı tuz
·
8 kilo un
·
YAPILIŞI:
·
Kırmızı biberlerin çekirdek yataklarını temizleyip, haşlayalım.
·
Domates , kuru soğan ve yeşil biberi parçalara bölüp, kendi sularında
yumuşayıncaya kadar pişirelim.
·
Daha sonra bu pişirilen malzemeleri robotta çekelim.
·
Büyük bir tencerede çekilen malzemeleri, yoğurdu, tuzu ve ekmek hamurunu
karıştıralım.
·
Ve azar azar unu ilave edelim.
·
Hamurumuz çok cıvık olmamalıdır.
·
Gerekirse un ekleyiniz.
·
İyice yoğurduğumuz hamuru geniş tencede üzerlerini kapatarak 1 hafta 10
gün kadar sıcak ortamda ekşimesini bekleyelim.
·
Sabah akşam kabaran hamurumuzu yoğuralım.
·
Ekşiyen hamurumuzdan , limon veya portakal büyüklüğünde parçalar koparalım
·
Elimizle bastırıp, incelttikten sonra kurumaları için temiz bir bezin
üzerine serelim.
·
Yalnız güneşte kurutmayalım.
·
Güneş tarhanamızın vitaminini ve rengini alıyor.
·
Mümkünse içerde kurutalım.
·
Eğer masanızın üzerinde kurutacaksanız, mobilyanızın üzerine önce ya kalın
bir bez yada çokca gazete seriniz, üzerine temiz bezinizi
serip, tarhananızı kurutunuz. ( Hamur ıslak olduğundan mobilyanıza zarar verebilir).
·
Havanın durumuna göre 1-2 gün
içinde tarhananız kuruyacaktır.
·
Sonra elinizle ufak parçalara ayırıp, rondodan çekiniz.
·
Tekrar temiz bir bezin üzerine çektiğiniz tarhanayı tekrar kurumaları
için seriniz.
·
İyice kuruyan tarhanayı, ya cam kavanozlarda yada temiz bir bez torbanın
içinde saklayınız.
·
NOT:.Biz ailece tarhanayı çok severiz hatta sabah kahvaltılarında da
yaparız..
AFİYET OLSUN
Güle güle yemek nasip olsun. Ekmek hamuru haricinde benim annemde bu şekilde yapardı.Birde Tereyağ atıyordu hamuruna pişirirken biz fazla yağ atmayız o yüzden. Emeklere ellere sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Biz pişirirken tereyağı kullanıyoruz
YanıtlaSilwww.fullhdfilmizle.org
YanıtlaSilelinize saglık, bu olculere gore kac kg tarhana cıkıyor?
YanıtlaSil10 kilo civarında çıkabilir, hiç ölçmedim :(
YanıtlaSilMerhaba ben ekşi tarhana yapmak istiyorum acaba bu tarhana ekşi mi oluyor?
YanıtlaSilMayalandırma süresi ile alakalı..Ben ekşi seviyorum
Sil