EV TARHANASI YAPIMI

EV TARHANASI YAPIMI Çok şükür bu senede tarhanamızı yaptık ve kurudular. Bir kaç gündürde çorbamızı pişiriyoruz. Yine enfes olmu...






EV TARHANASI YAPIMI
Çok şükür bu senede tarhanamızı yaptık ve kurudular. Bir kaç gündürde çorbamızı pişiriyoruz. Yine enfes olmuş :) Ben kahvaltılarda dahi Tarhana çorbası içmeyi çok severim, çocukluğum gelir aklıma :( 
Yörelere göre tarhana yapımı farklıdır. Mesela Uşak tarafında tarhana malzemesine nohut koyarlar. Bazıları da çeşitli otlar. Ben annemden öğrendiğim gibi yapıyorum.İçindeki malzemelere bakarsanız hepsi çok yararlı. Okula giden çocuğunuza sabah kahvaltılarında, içine ekmek doğrayıp içirirseniz gün boyu tok tutar. 

·         MALZEMELER:
·         3 adet ekmek hamuru
·         2 kilo ekşitilmiş yoğurt ( 1 gün önceden dışarıda bekletin.)
·         3 kilo domates
·         3 kilo kırmızı biber
·         3 kilo kuru soğan
·         300 gr yeşil biber ( tercihen acı biber)
·         1 su bardağı tuz
·         8 kilo un
·         YAPILIŞI:
·         Kırmızı biberlerin çekirdek yataklarını temizleyip, haşlayalım.
·         Domates , kuru soğan ve yeşil biberi parçalara bölüp, kendi sularında yumuşayıncaya kadar pişirelim.
·         Daha sonra bu pişirilen malzemeleri robotta çekelim.
·         Büyük bir tencerede çekilen malzemeleri, yoğurdu, tuzu ve ekmek hamurunu karıştıralım.
·         Ve azar azar unu ilave edelim.
·         Hamurumuz çok cıvık olmamalıdır.
·         Gerekirse un ekleyiniz.
·         İyice yoğurduğumuz hamuru geniş tencede üzerlerini kapatarak 1 hafta 10 gün kadar sıcak ortamda ekşimesini bekleyelim.
·         Sabah akşam kabaran hamurumuzu yoğuralım.
·         Ekşiyen hamurumuzdan , limon veya portakal büyüklüğünde parçalar koparalım
·         Elimizle bastırıp, incelttikten sonra kurumaları için temiz bir bezin üzerine serelim.
·         Yalnız güneşte kurutmayalım.
·         Güneş tarhanamızın vitaminini ve rengini alıyor.
·         Mümkünse içerde kurutalım.
·         Eğer masanızın üzerinde kurutacaksanız, mobilyanızın üzerine önce ya kalın bir bez yada çokca gazete seriniz, üzerine  temiz bezinizi serip, tarhananızı kurutunuz. ( Hamur ıslak olduğundan mobilyanıza zarar verebilir).
·         Havanın durumuna göre 1-2  gün içinde tarhananız kuruyacaktır.
·         Sonra elinizle ufak parçalara ayırıp, rondodan çekiniz.
·         Tekrar temiz bir bezin üzerine çektiğiniz tarhanayı tekrar kurumaları için seriniz.
·         İyice kuruyan tarhanayı, ya cam kavanozlarda yada temiz bir bez torbanın içinde saklayınız.
·         NOT:.Biz ailece tarhanayı çok severiz hatta sabah kahvaltılarında da yaparız..
AFİYET OLSUN




DAHA FAZLA LEZZET

tarhana 3543779291215799460

Yorum Gönder

  1. Güle güle yemek nasip olsun. Ekmek hamuru haricinde benim annemde bu şekilde yapardı.Birde Tereyağ atıyordu hamuruna pişirirken biz fazla yağ atmayız o yüzden. Emeklere ellere sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim :) Biz pişirirken tereyağı kullanıyoruz

    YanıtlaSil
  3. elinize saglık, bu olculere gore kac kg tarhana cıkıyor?

    YanıtlaSil
  4. 10 kilo civarında çıkabilir, hiç ölçmedim :(

    YanıtlaSil
  5. merhaba elinuze saglik bir usakli olaral duxeltmek istedim nohut koylmaz usak tarhanasina :)

    YanıtlaSil
  6. MUTFAKTA GIDALARINIZ İÇİN ASLA AMA ASLA GAZEE KAĞIDINI KESİNNLİKLE KULLANMAYINIZ !! ZİRA KANSOREJEN ASPES İÇEREN İĞRENÇ BOYASI VE ÇÖPLERDEN TOPLANILARAK HAMUR HALİNE GETİRİLİP YENİDEN GAZATE KAĞIDI YAPILAN BU ÇÖP VE HURDA BİRLEŞİMİMLERİNİ YİYECEKLERİNİZE ASLA TEMAS ETTİRMEYİNİZ !! DİKKAT EDERSENİZ GAZETEYE HER DOKUNDUĞUNUZDA ELLERİNİZİN KİRLENDİĞİNİ GÖRÜYORSUNUZDUR ? BÜTÜN BUNLARI GÖZ ÖNÜNE ALARAK, GAZETEYE DOKUNDUĞUNUZDA DAHİ ELLERİNİZİ YIKAMADAN HERHANGİ BİR YERİNİZE TEMAS ETMEYİNİZ !! DİLERİM BU YAZIMI CİDDİYE ALIP HAYATA GEÇİRİR VE SİZLERDE ÇEVRELERİNİZE UYARICI OLURSUNUZ ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım siz okuduğunuzu yanlış anladınız :( Hamur ıslak olduğundan mobilyanıza zarar verebilir.Önce kalın bir poşet veya gazete serin üzerine temiz bir bez serip tarhanayı kurutun diye yazdım !!!

      Sil
  7. Merhaba ben ekşi tarhana yapmak istiyorum acaba bu tarhana ekşi mi oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mayalandırma süresi ile alakalı..Ben ekşi seviyorum

      Sil

emo-but-icon

.........

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

Paylaşalım..

facebook twitter google+ youtube

FACEBOOK SAYFAMIZ

Popüler Yayınlar

Email Takip

Translate

item