KIŞLIK BİBER DOLMASI NASIL SAKLANIR

Yaz ayından kış hazırlıkları yapmak bir kaç haftamı alıyor fakat kış boyunca rahat ediyorum. Ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim...


Yaz ayından kış hazırlıkları yapmak bir kaç haftamı alıyor fakat kış boyunca rahat ediyorum. Ben zeytinyağlı biber dolmasını çok severim. Taze nane, yaz domatesi ve dolmalık biberiyle harika olur. Hele pişerken ki kokusu dünyanın en güzel parfüm kokusundan daha güzel gelir bana :) Kırmızı biber dolmasını da aynı şekilde yapabilirsiniz.
Elimizden geldiğince malzemeleri pazardan köylülerden almaya çalışalım. Dalından koparıp pazarda satıyorlar taze taze, çıtır çıtır sebzeler...İnanılmaz bir emek...



Dolmalık biberleri güzelce yıkayalım ve temizleyelim.
İyice kurumasını bekleyelim.
Kuruyan dolmalık biberleri buzdolabı poşetlerine paylaştıralım.
Ben içlerini doldurarak saklıyorum.
İşim olduğu, yemek yapmaya zamanım olmadığı günlerde çıkarıp,çözdürmeden pişiriyorum.
Yalnız pişirirken sıcak su eklerken dikkatli koyunuz.
Donduğu için çözülüp, suyunu salacaktır.
İki farklı tarif vermek istiyorum.
Ben ilk tarifi tercih ediyorum, acılı yapıyorum :)

·         MALZEMELER:
·         Orta büyüklükte 15 adet dolmalık biber
·         2 su bardağı pirinç
·         5-6 adet kuru soğan
·         3 adet domates
·         1 su bardağı zeytinyağı
·         yarım demet maydanoz
·         yarım demet taze nane veya 1 çorba kaşığı tepeleme kuru nane
·         tuz- karabiber- kırmızı toz biber
·         ÜZERİ İÇİN:
·         1-2 adet domates
·         YAPILIŞI:
·         Dolmalık biberlerimizin saplarını iyice içeri bastırıp, dikkatlice çekirdek yataklarını çıkaralım ve yıkayalım.
·         Suyunu süzdürelim.
·          Geniş bir tencereye zeytin yağını koyalım ve ince kıyım doğranmış soğanlarımızı pembeleşene değin kavuralım.
·          Pirincimizi nişastası gidene değin yıkayalım, kavrulmuş soğana ekleyelim ve birkaç dakika kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde keselim ve tencereye ilave edelim.
·          İnce kıyım doğranmış maydanoz ve naneyi de  ekleyip, bir kaç dakika pişirelim.
·          Baharatlarını ekleyip ocaktan alalım ve tencerenin kapağı kapalı olarak dinlenmeye bırakalım.
·          Dolmalarımızı pişireceğimiz tencerenin tabanına yeteri kadar tuz serpelim.
·          Dolmalarımızı iç malzemeyle doldurmaya başlayalım, yalnız tamamını doldurmayalım, pirincin kabarma payını bırakalım.
·          Dolmalarımızın üzerine kabukları kesilmemiş birer dilim domatesle kapak yapalım.
·          Üzerine bir tabak kapatalım.
·          Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su koyalım ve kısık ateşte pişirelim.( Dondurucuda dolmaları saklayacaksınız çok daha az su ekleyiniz.)
·          Pişip pişmediğinden emin olamazsanız bir dolmanın ucundan çatalla kontrol ediniz.
·          AFİYET OLSUN


·         BİBER DOLMASI ( FISTIKLI- KUŞ ÜZÜMLÜ)
·         MALZEMELER:
·          Orta büyüklükte 15 adet dolmalık biber
·         2 su bardağı pirinç
·         6 adet büyük boy kuru soğan
·         1 su bardağı zeytinyağı
·         1 yemek kaşığı kuru nane
·         yarım yemek kaşığı toz şeker
·         1 dolu çay kaşığı dolma baharı ( Arzuya göre)
·         1 dolu çay kaşığı tarçın
·         yarım demet maydanoz
·         tuz- karabiber
·         yarım limon
·         2 -3 adet domates
·         1 yemek kaşığı kuş üzümü
·         1 yemek kaşığı helva fıstığı
·         YAPILIŞI:
·         Biberlerin sap ve çekirdek kısmını baş parmağımızla zedelemeden çıkaralım.
·         Soğanları incecik yemeklik doğrayalım ve fıstıklarla birlikte zeytinyağında pembeleşene kadar kavuralım. Pirinçleri yıkayalım ve süzüp soğana ekleyelim.
·         Bir kaç  dakika kadar pirinçleri kavuralım.
·         1 çay bardağı su, tuz, şeker ve yıkanmış üzümü katalım.
·         Kısık ateşte suyunu çekerken içine nane, bahar, tarçın, karabiber, ince kıyılmış, maydanozu da ekleyelim ve altını kapatıp, 15 dakika kabarmasını bekleyelim.
·         Limon suyunu da üzerine gezdirelim ve güzelce karıştıralım.
·         Biberlerin içlerini çok fazla taşırmadan doldurmaya başlayalım.
·         Ağızlarını dilimlenmiş kabuklu domatesle kapatalım.
·         Yayvan bir tencereye dolmalarımızı dikine yerleştirelim.
·         Üzerlerine biraz tuz serpip, biberlerin yarısına gelecek kadar sıcak su koyalım.( Dondurucuda dolmaları saklayacaksınız çok daha az su ekleyiniz.)
·         Arzu ederseniz dolmaların üzerlerine bir tabak kapatabilirsiniz
·         Tencerenin kapağını kapattıktan sonra önce harlı daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
·         Dolmanın altını kapatıp tenceresinde soğutalım. AFİYET OLSUN

DAHA FAZLA LEZZET

pirinç 4952991268660427057

Yorum Gönder

  1. dolaba pişirerekmi koyacağız.

    YanıtlaSil
  2. Hayır, çiğden koyuyoruz, sonra çıkarıp, çözdürmeden pişiriyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Dolma biberlerin boyuda oldukça uygun, bununda büyük önemi var diye düşünüyorum.Saklama konusunda eksiklik göremedim teşekürler Selma hanım

    Saygılarımlar
    Yüksel oto kiralama

    YanıtlaSil

emo-but-icon

.........

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

Paylaşalım..

facebook twitter google+ youtube

FACEBOOK SAYFAMIZ

Popüler Yayınlar

Email Takip

Translate

item