DİŞ BUĞDAYI PARTİSİ

{[['']]}


 DİŞ BUĞDAYI PARTİSİ
Sevgili EDA ÜNDERE MANGA' nın kzıı için hazırladığı Diş Buğdayı Partisi



Anadolu geleneklerinde yer alan diş buğdayı, çocuğun dişlerinin daha sağlam olması, çabuk büyümesi ve rızkının artması niyeti ve dilekleri  aile arasında yapılan bir kutlamadır.
Diş buğdayı kutlanırken, bütün aile bir araya gelir, sofralar kurulur... Bebeğin ilk dişini gören kimse bebeğe hediye alır ve hatta baştan aşağı giydirir… Bebeğin ailesi de “dişin patlaması” deyimine uygun olarak, dişlerini kolayca çıkarsın diye buğdayı haşlayarak çatlatırlar. Diş buğdayı yapılır, kaselere konulur, kaselerden birinin altına da boncuk, yüzük, para gibi bir obje saklanır; bunu bulan kimse de bebeğe özel bir hediye hazırlar.
Bebeğin üzerine bir örtü tutarak iyi dilekler ve dua eşliğinde 32 adet buğday tanesi üzerinden serpilir. Serpilir ki 32 dişi de buğday taneleri gibi kolayca çıksın. Buğdayın bereketi, hep bebekle olsun diye dilek dilenir... Buğday, “Elem terefiş, kem gözlere şiş!” tekerlemesiyle yenir.
Gün sonunda bebeğin önüne çeşitli nesneler konur, bebek önce hangisini alırsa, büyüyünce mesleği seçeceğine inanılır. Makasa uzanırsa berber, kaleme uzanırsa yazar, kitaba uzanırsa akademisyen, cetvele uzanırsa mimar olur gibi....



























Yazıyı paylaşın :

4 yorum:

  1. benim oğlum hiç bir şeye uzanmamıştı.:)) 9 aylıkken yaptım çalışıyordum çok zor olmuşdu. ama evde çok güzel yaptım bende. :) maşallah çok şahane hazırlanmışlar ALLAH gönüllerine göre versin. Sizde olan tariflerde var sanıyorum fotoların altına tarif linklerini yazsaydınız diye düşündüm..

    YanıtlaSil
  2. herşey çok güzel görünüyor, böyle organizasyonları çok seviyorum,kızınızda çok tatlı maşallah.

    YanıtlaSil
  3. Hanife Özden8 Kasım 2013 21:20

    Merhaba bir sorum olucak o tepsideki ne salatasi aceba kafes gibi gözüken.. cok hos duruyor tarifini alabilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ETİMEKLİ SEBZE SALATASI


      · MALZEMELER:
      · yarım paketten biraz fazla Etimek
      · 5-6 adet patates
      · 3-4 adet kabak
      · 1 demet dereotu
      · 1 demet maydanoz
      · 1 su bardağı kornişon turşu
      · 3 su bardağı yoğurt
      · 3 yemek kaşığı mayonez
      · 4-5 diş sarımsak
      · tuz
      · KIZARTMAK İÇİN :Sıvı yağ
      · YAPILIŞI:
      · Patates ve kabakları tavla zarın büyüklüğünde doğrayalım ve kızartalım.
      · Yoğurda, mayonez, ezilmiş sarımsak ve tuzu katıp karıştıralım.
      · Dereotu ve maydanozu ince kıyım doğrayalım.
      · Sebzeler soğuduktan sonra yoğurtlu karışımı ve yeşillikleri koyup karıştıralım.
      · Servise yakın etimekleri tavla zarı büyüklüğünde doğrayıp ekleyelim.

      · AFİYET OLSUN

      Sil

 
Support : Şablon Tasarım
Copyright © 2013-2014-2015. Mutfak Ve Tatlar - Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz yazı ve görsel alıntısı yapılamaz.
Şablon Uyarlama : Sakarpiyon Fotoğraf-Günce-Tasarım