YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK
YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK Önceki gün misafirlerim için yaptığım Yeşil Mercimekli Böreğin iç malzemesini misafirlerim önce kıymalı zannet...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2013/02/yesil-mercimekli-borek.html
YEŞİL MERCİMEKLİ BÖREK
Önceki gün misafirlerim için yaptığım Yeşil Mercimekli Böreğin iç malzemesini misafirlerim önce kıymalı zannettiler.Yeşil Mercimek kullandığımı söylediğimde şaşırdılar Evet gerçekten de tadı kıymalı böreğe benziyordu. Yeşil Mercimek protein ve demir içeriyor. Bazen evde diğer börek iç malzemeleri kalmayabilir. Yeşil mercimekte güzel bir alternatif. Güzel, çıtır çıtır böreklerim oldu. Eğer çocuklarınız mercimek yemiyorsa arzu ederseniz içine çok az miktarda kavrulmuş kıymada ekleyebilirsiniz.
MALZEMELER:
3 adet yufka
1su bardağından biraz eksik maden suyu
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
İÇ MALZEMESİ İÇİN:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
karabiber
arzuya göre pul biber
sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN:
1 adet yumurta sarısı
susam
YAPILIŞI:
Mercimeği çok ezilmeyecek şekilde haşlayalım ve süzelim. Bir tavaya az miktarda sıvı yağı alalım ve ince kıyım doğranmış soğanları soteleyelim. Salçayı 2 yemek kaşığı suda ezelim ve mercimeklerle birlikte soğana ekleyelim,suyunu çekene dek pişirelim Baharatlarını ekleyip soğumaya bırakalım.
SOSU İÇİN; Soda, yumurta ve sıvı yağ karıştırıp güzelce çırpalım.
1. yufkayı tezgaha serelim,
ve üzerine yeteri kadar sostan sürelim.
2. yufkayı üzerine serip, sostan sürelim. Son olarak 3. yufkayı en üste koyup sostan sürelim.Yani 3 kat yufkayı aralarına sos sürerek üst üste koyuyoruz.
Yufkaları önce 4 eşit parçaya keselim. ( Sigara böreği keser gibi )
Daha sonra 1 parçayı 3 eşit üçgene keselim 12 eşit üçgen parça elde ediyoruz. Ama dilerseniz daha büyük veya daha küçük parçalar kesebilirsiniz.
Her parçanın geniş kısmına yeteri kadar iç malzemeden koyup,kenarları hafif içe katlayalım.
Ve sigara böreği gibi rulo şeklinde
saralım. ( Çok sıkı bir rulo olmasın.)
Yağlanmış fırın tepsisine böreklerimiz dizelim.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, bolca susam serpelim. Ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim .
AFİYETLER OLSUN :)
Ben bu böreği kanal d'de görmüştüm denemeniz çok iyi olmuş tadını yakınımızdan bırınden ogrendık en azından :)
YanıtlaSilYıllar yıllar önce TRT ekranlarında Akademisyen Ayşe hanım (Soyadını unuttum.)Yeşil mercimeğin faydalarını anlatmak için sürekli değişik tarfflerle ekranlarda olurdu. Bu börek ve benzelerini gördüğümde Ayşe hanım hatırlarım :)
YanıtlaSilİŞte mükemmel bir börek.Bende mercimekli patatesli denemiştim.Elinize sağlık
YanıtlaSilSevgiler
Ellerinize sağlık ...Harika olmuş...
YanıtlaSilBen ilk defa teyzemde tanıştım bu lezzetle çok güzel bir börek...
Sevgiler...
Teşekkür ederim :) Sevgiler...
YanıtlaSilellerine sağlık canım çok güzel olmuş
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim :)
YanıtlaSilselmacım ben aylin özkaya neden yorumum adsız çıkıyor anonimi seçtiğim için mi?
YanıtlaSilEvet anonimi seçtiğin için canım adsız çıkıyor
YanıtlaSilBiz de denedik guzel oldu tesekkur ederz
YanıtlaSilBeğendiğinize sevindim; ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilBende denicem tarifinizi ..daha önce birçok tarifinizi denedim ve sonuç çok başarılıydı.dunde köstebek pastanizi yaptım..ellerinize sağlık...
YanıtlaSilÇOK SEVİNDİM; SİZİNDE ELLERİNİZE SAĞLIK :)
YanıtlaSilbende mercimeğimi haşladım tarifi yazdım şimdi başlıcam bakalım nasıl olucak çok merak ediyorum yıllar önce afyonlu bi arkadaşımın annesi yapmıştı çok beğenmiştim
YanıtlaSilSonucu beklerim :)
YanıtlaSilsüper oldu kahvaltıda bitti eşimde beğendi hazırlanan sodalı karışım yufkaları milföy hamuru gibi yapmış aynı tarif başka iç malzemeylede yapılabilir teşekkürler tariflerinizi takip ediyorum diyet tarifler de paylaşırmısınız
YanıtlaSilBeğendiğinize çok sevindim; sizinde ellerinize sağlık :)Evet sodalı harç birçok börekte kullanılabilir.
YanıtlaSilselma hanım tariflrinizi deniyorum.çok hoşuma gidiyor.bu böreği yapıp pişirmeden derin dondurucuya koyabilirmiyiz acaba
YanıtlaSilevet Ayşe Hanım Hacettepe üniversitesinin beslenme ve diyet bölümünün hocalarından hatta öğrencisi benim diyetisyenimdir. çok pratik ellerinize sağlık.
YanıtlaSilBen denedim tarifi gerçekten cok guzel oldu
YanıtlaSilBu böreğin yaninda Portakallı irmik tatlisi ve incirli kek tarifinizi de yaptim
Hakikaten hepsi de fevkaledenin fevkinde oldu
Cokkk tesekkurler
sosuna ezilmiş haşhaş katarsak ve süslemesine de haşhaş koyarsak lezzeti katlıyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilselma hanım börekleri akşamdan hazırlayıp buzdolabına koysam sabah pişirsem olurmu acaba
YanıtlaSilOlur canım.
YanıtlaSilEllerine sağlık , harika görünüyor:) Şu anda mercimeklerim haşlanıyor , soğanlar kavruldu :) gidip yufkayı da alınca bu güzel börek bende de pişmeye hazır olacak :)sevgiler. Neşe Ersoy
YanıtlaSilŞimdi fırından çıktı , tek kelime ile nefisssss , çok teşekkürler güzel bir tarif kazandım :)
YanıtlaSilBeğendiğinize sevindim; afiyet olsun :)
YanıtlaSilSelma Hanım ellerinize sağlık. Böreği bugün yapacağım. Akşama misafirim var ama akşam üzeri bir iki saat dışarı çıkmam gerekecek. Hazırlayıp döndüğümde pişirsem tadı ya da şeklinde değişiklik olur mu?
YanıtlaSilMisafirim vardı, geç cevap vermek zorunda kaldım :( Bir şey olmaz canım
YanıtlaSilCok guzel bende yaptim elinze saglik selma hanim...
YanıtlaSilBende yaptim cok guzel oldu tesekkurler selma hanim elinize saglik
YanıtlaSilSizin bu ayrıntılı görüntülerle verdiğiniz tarifler, en yeteneksizi bile mutfakta usta yapar...ellerinize ve emeğinize sağlık;sevgiler...
YanıtlaSilEn yakın zamanda deneyeceğim çok güzel böreğe benziyorr .. Açıklamalı, Resimli olması süpper. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBANU ÖZEN
çok muhteşem gerçekten. paylaştığınız için teşekkürler. bu akşam yapayım :)
YanıtlaSilBen yaptım tarifiniz çok güzel oldu gerçekten.. bu yeşil mercimer herseyle süper oluyor poğaçası da güzel oluyor deneyin derim.sevgilerimlee.
YanıtlaSilSelma hanım ellerınıze sağlık çok güzel görünüyor.. bir şey soracaktım böreğin yumuşak değil çıtır çıtır olması için nasıl bir sos hazırlamalıyız çok araştırdım ama fırından çıktıktan bi müddet sonra yaptıklarım yumuşak oluyor:) bilgilendirirsenız sevınırım..
YanıtlaSilAnnem çok yapardı ramazanlikta çeşit çeşit iç malzemeyle onu hatirlattiniz
YanıtlaSilellerinize saglik
bir gece önce yapsak dolapta beklese olurmu
YanıtlaSilEvet Sema hanım
SilBuzluğa atıp çıkınca pişiriliyor mu
YanıtlaSilbenim börekler tüm sosu kullandığım için daha fazla soslu oldular. 180 derecede fırına verdim iyice içini çekmesi için. önce korkuyordum ama çok şükür şuan harika gözüküyorlar :) teşekkürler SELMA HANIM :)
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilYedim ama kendim denemedim hiç. Elinize sağlık sizin de, takipçiniz oldum, ben de sizi beklerim:)
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Sevgiler.
selam selma hanım bu börek oldukça yorum almış bende yorumlara ğüvenerek cuma ğünü kabul ğünüm var yapmıyorum yaptıktan sonra buzluğa koyup cuma ğünü iç sosu ile 1veya2 dakika bekletıp pişirsem olurmu şimdiden teşekkürler açil cevap selamlar..
YanıtlaSilOlur canım.Ama ağır misafirleriniz gelecekse Sarıyer Böreğimi tavsiye ederim. 1 gece önceden iç malzemesini hazırlayıp ertesi gün yufkaya sarıp misafirleriniz geleceği zaman pişirebilirsiniz. Nefis oluyor :shy:
Sil12ye böldüğümüz yufkaları üç kat olarakmı sarıyoruz yoksa tek tek ayırıpmı yapıyoruz
YanıtlaSil3 kat olarak sarıyoruz
Sil