TURŞU
KORNİŞON TURŞU 20 gün önce Kornişon turşumu kurdum. Havalar sıcak gittiğinden olmaya yakın. Tadına baktım,kütür kütür harika olmuş. T...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2012/10/kornison-tursu.html
KORNİŞON TURŞU
20 gün önce Kornişon turşumu kurdum. Havalar sıcak gittiğinden olmaya yakın. Tadına baktım,kütür kütür harika olmuş. Tam yaptığım şekilde tarifi yazacağım. Ama bize ilk önce sert, taze ve darbesiz Kornişonlar lazım. Sebze ne kadar tazeyse turşuda o kadar başarılı oluyor. Turşuyu kurduktan sonraki püf noktası saklanmasıdır. Ben turşu kavanozlarının altına kullanmadığım tepsi koyuyorum ve hiç güneş almayan bir yerde saklıyorum. Ara sıra kavanozu çalkalıyorum. Birkaç gün içinde kavanozlardan su taşmaya başlıyor. kapağını açıp gazını çıkartmak gerekiyor.Turşunun tuzunu bir hafta sonra suyundan tadarak da kontrol edebilirsiniz. Temiz bir kaşıkla kaptan alacağınız turşu suyunun tuz ölçüsünü az bulacak olursanız üstten azar azar tuz ekleyebilirsiniz. Tuz çoksa biraz suyunu döküp temiz su koyunuz.
·
MALZEMELER:
·
Kornişon
·
Kereviz yaprağı
·
birkaç limon dilimi
·
Sarımsak
·
Bir avuç nohut
·
TURŞUDA ALTIN ORAN
·
1 litre suya 1 çay bardağı sirke
·
2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya
tuzu.
·
YAPILIŞI:
·
Kornişonları tertemiz yıkayalım.
·
Üzerindeki minik sapları
zedelemeden koparalım.
·
Her kornişonu çatal veya bıçak
yardımıyla birkaç yerinden delelim.
·
Böylece turşu suyu içeri girecek
ve hem tat olarak hem de dayanıklı olacaktır.
·
Kavanozun dibine nohutları ya
temiz bir beze sararak koyalım yada serpelim.
·
Kornişonları dik olarak
kavanozlara düzgünce yerleştirelim.
·
Ben kavanozları tezgahın üzerine
yatırıp kornişonları diziyorum, çok daha düzgün sıralanıyor.
·
Bir kabın içine kaynamış soğumuş
veya temiz içme suyu koyalım.
·
Tuzu ekleyip eriyinceye kadar karıştıralım.
·
Sirke ve ezilmiş sarmısağı
ekleyelim ( Sarmısağı ezip kullanınca aroması çok daha güzel çıkıyor.)
·
Turşu suyunu güzelce karıştıralım.
ve tadalım. gerekirse tuz ekleyelim.
·
Turşu suyunun tadı, damağımıza
tuz ve sirke tadını bırakmalıdır.
·
Ekşimsi ve tuzlu olmalıdır.
·
Birkaç limon dilimi sıralayalım.
·
En üstede alabildiği kadar
kereviz yapraklarını yerleştirelim
·
Kapağını sıkıca kapatalım. kavanozu çalkalayalım.
·
1 gece tezgah üzerinde bekletelim,daha sonra yukarıda yazdığım gibi
saklayalım.
·
Turşu genellikle 1 ay içinde tam tadında oluyor.
·
AFİYET OLSUN