SİLİVRİ YOĞURT FESTİVALİ
HOŞBULDUK MUTLU SİLİVRİ Silivri Belediyesi' nin davetlisi olarak basın mensuplarıyla birlikte 60. Silivri Yoğurt Festivali' ne katıl...
https://mutfakvetatlar.blogspot.com/2022/08/silivri-yogurt-festivali.html?m=0
HOŞBULDUK MUTLU SİLİVRİ
Silivri Belediyesi' nin davetlisi olarak basın mensuplarıyla birlikte 60. Silivri Yoğurt Festivali' ne katıldık.
SILIVRI’ nin dillere destan lezzetlerinden biri olan yoğurdunun yaşatılması ve tüm Türkiye’ye tanıtılması amacıyla düzenlenen 60.SILIVRI YOĞURT FESTİVALİ büyük ilgi gördü.
60. Yoğurt Festivali, belediye binası önünden yapılan renkli açılış korteji ile başladı.Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ve eşi Ezgi Yılmaz, siyasi parti temsilcileri ve gösteri gruplarının katıldığı açılış kortejine Silivrililer yoğun ilgi gösterdi. Başkan Yılmaz yürüyüş boyunca, evlerinin camları ve balkonlarından korteje alkışlarla eşlik eden vatandaşları selamladı. Açılış korteji Silivri sahilindeki festival alanında sona erdi.
SİZE GÜZEL BİR HABERİM VAR!
SILIVRI ile özdeşleşen, adına 60.si düzenlenen Silivri Yoğurdu, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek Coğrafi Işaret belgesi aldı!
Videoyu tıklayarak YOĞURT FESTİVALİ 'nin en keyifli anlarını izleyebilirsiniz.
Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen 60. Yoğurt Festivali’nde, Sergiler,Turnuvalar, Baloncuk Gösterisi, Çocuk Şenliği, Balık Tutma Yarışması ,Yoğurt Yeme Yarışması, Yoğurt Mayalama Yarışması gerçekleşti
Festivalde, HALUK LEVENT, ZARA ve YILDIZ TİLBE çok büyük bir katılımla sahne aldılar.
SİLİVRİ YOĞURDU GASTRONOMİ UZMANLARINDAN TAM NOT ALDI
Silivri Belediyesi tarafından düzenlenen 60. Yoğurt Festivali kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde gastronomi yazarlığı ve şeflik yapan isimler Silivri’yi ziyaret etti. 2 gün boyunca Silivri Yoğurdu’nu inceleyen ve Silivri’nin lezzetlerini deneyimleyen ünlü isimler Silivri Yoğurdu’na tam not verdi.
Silivri Belediyesi, bu yıl 60’ncısını düzenlediği Yoğurt Festivali kapsamında gastronomi üzerine medya mensubu, yazar ve şefleri ağırladı. Yemek Zevki Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hatice Ünal Bilen, Yeni Şafak Gazetesi, Skyroad Dergisi Gastronomi ve Seyahat Yazarı Çağlar Çağatay, Gastronomi Danışmanı ve Şef Savaş Ergen, yoğurt araştırmacısı ve ‘The Yoğurt’ kitabının Yazarı Süleyman Dilsiz, Hürriyet Gazetesi Gastronomi ve Seyahat Yazarı ve Instagram İçerik Üreticisi Selma Mollaoğlu, Silivri’de ilçenin tarihini, doğasını, yoğurdunu, tarıma dair projelerini inceleme ve deneyimleme fırsatı buldu. İki günlük program dahilinde Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi, Silivri’nin tarihi mekânları Kale Park Sosyal Tesisleri, Piri Mehmet Paşa Camisi, Kısa Köprü ve Mimar Sinan Köprüsü’nü inceleyen ve geçmişi ile ilgili bilgi alan misafirler; ayrıca Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın tarım politikası kapsamında küçük ve orta ölçekli üreticilere verdiği destek projeleri hakkında da bilgi aldı. Silivri Belediyesi tarafından yerel üreticilere tahsis edilen Köy Pazarı projesini de ziyaret eden heyet, burada köylülerin ürettiği doğal ürünleri satın alma imkânı buldu.
ERGEN: “BÖYLE PROJELERE DESTEK VERMELİYİZ”
Silivri' ye geldiğinizde mutlaka Tarım Üretim ve Araştırma Merkezini ziyaret etmenizi öneriyorum.Kalkinma tarımda ve yerelde olacak.Araştırma merkezi de öncülerden biri.Atalik tohumlardan üretilip yetiştirilen ürünleri tadınca çocuklugumuza döndük.
Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi (TÜRAM), gastronomi uzmanı misafirlerin ilgi odağı oldu. Üretilen ürünleri tatma ve inceleme fırsatı bulan misafirler, uygulamanın ülkenin geleceğini kurtarma açısından çok önemli bir değer olduğu noktasında hemfikir oldular. TÜRAM’ı ziyaretinde bir değerlendirme yapan Şef ve TV Yapımcısı Savaş Ergen, “Çok güzel bir proje. Belediyenin böyle bir işe imza atmasından dolayı tüylerim diken diken oldu. Hiçbir maddi karşılığı olmadan böyle bir yerde hem teşvik etmek için hem de atalık tohumların üretimi ve sürekliliği için yapılan bu yatırım oldukça önemli. Buradan elde edilen ürünlerin yine burada ambalajlanması, ürüne dönüşmesi ve bunların kâr amacı gütmeyen bir proje olarak işletilmesi çok özel bir durum. Çok güzel bir çeşitlilik var burada. Lavanta var, biberiye var, çok farklı patlıcanlar gördüm. Bir şef olarak ne yapmamız gerekiyorsa, elimizden geldiği kadar böyle projelere destek vermeliyiz. Sevgili Başkan Volkan Yılmaz’a teşekkür ediyorum. Burası inanılmaz bir proje. Bu sıcak altında buradaki insanların verdiği emek de karşılıksız kalmamalı. Hepsini tek tek tebrik ediyorum.” açıklamasında bulundu.
DİLSİZ: “İYİ YOĞURT YEMEK İÇİN SİLİVRİ’YE GELİN”
Duraklarımızdan biri de ekranlardan tanıdığımız Büyükkılıçlı Mahallesi’ndeki Aysun Ablanın Çiftliği oldu. Burada doğal ürünlerle yapılan nefis bir kahvaltıyla güne başladık.İlerleyen saatlerde manda çiftliğini ziyaret ettik.
Çiftlikte yoğurt Ustası Aysun Subaşı’dan manda yoğurdu ve diğer süt ürünlerinin üretimi hakkında bilgi alan yoğurt araştırmacısı ve ‘The Yoğurt’ kitabının yazarı Süleyman Dilsiz, Silivri’deki yoğurt kalitesinin çok iyi olduğuna dikkat çekerek “Silivri’de hayat var diye bir motto var ve ben bu mottoya katılıyorum. Silivri’de yoğurt yersek hayat var! Çünkü yoğurt en iyi probiyotiklerden biri. Bir kere mide sağlığı için önemli. Mide sağlığı demek aslında vücut sağlığı demek. O yüzden iyi yoğurt yemek için Silivri’ye gelin.” çağrısında bulundu.
BAŞKAN YILMAZ: “AİLE SERACILIĞINI YAYGINLAŞTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”
Gastronomi heyetini makamında misafir eden Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Silivri’nin en önemli değerinin tarım olduğunu ifade ederek, tarım alanlarının korunması ve işlenmesi yönünde ciddi çalışmalar ortaya koyduklarını söyledi. Aile seracılığının yaygınlaşması gerektiğine de dikkat çeken Yılmaz, “İstanbul’daki tarım alanları giderek azaldı. Silivri tarım anlamında çok büyük bir potansiyele sahip. Göreve geldiğimizde belediyemize ait arazilerde 300 dönümle başladığımız tarımsal faaliyetlerimize bugün 3.600 dönümle devam ediyoruz. Tarım arazilerimizin korunması için büyük çaba sarf ediyoruz. Bugüne kadar tarım arazileri üzerine yapılmış yaklaşık 700 kaçak yapıyı yıktık. Silivri’de tarımsal üretimden elini çekmeyen tüm çiftçilerimize destek oluyoruz. Bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Biz üreticilerimizin ürünlerini vatandaşlarla buluşturabilmesi adına Köy Pazarı projelerimizi hayata geçirdik. Orada Silivri’de üretilmeyen bir ürün bulamazsınız. Ağırlıklı olarak da kadın üreticilerimize satış imkânı sağlıyoruz. Fiyatları da makul seviyede tutuyoruz.” dedi.
“SİLİVRİ’NİN MEŞHUR BAMYASI’NI YENİDEN ÜRETİME KAZANDIRDIK”
Başkan Yılmaz şöyle devam etti: “Silivri’de tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz belediyeden bugüne kadar almadıkları destekleri aldılar. Yerli ve milli sertifikalı atalık arpa tohumundan samana, yem bezelyesinden silajlık mısıra, toprak altı gübresine kadar birçok destek veriyoruz. Bir dönem Silivri’mizin Yoğurdu kadar meşhur olan Danamandıra Barbunyasını, verdiğimiz desteklerle yeniden üretime kazandırdık. Silivri’mizin Danamandıra köyünde nefis bir barbunya üretiliyor. Önceki dönemlerde bu üretim yapılmıyordu. Üreticilerle bir toplantı gerçekleştirdik ve sebeplerini sorduk. Onlar da alt gübre ve üst gübre konusunda maddi imkânları olmadığını belirtince Silivri Belediyesi olarak bu maliyetleri biz üstlendik. Sonra üreticilerimiz ‘Biz bunu üretince nasıl satacağız?’ dediler. O noktada da kendilerine alım garantisi verdik. Ancak geldiğimiz noktada üretilen bütün ürün satıldı ve Silivri Belediyesi olarak alacağımız bir barbunya kalmadı. Her geçen yıl da barbunya üretimi artarak devam ediyor.”
DİLSİZ: “BAŞKAN YILMAZ’IN ÜRETİM VİZYONU ÇOK DEĞERLİ”
Yoğurdun tarihi araştırmak için onlarca ülke gezen ve bununla ilgili ‘The Yoğurt’ isimli kapsamlı bir kitap hazırlayan araştırmacı yazar Süleyman Dilsiz, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz’ın tarım projelerinin çok doğru projeler olduğunu ifade etti. Silivri Yoğurdu’nun ve Silivri’de yetiştirilen tarımsal ürünlerin tanıtımı için her zaman desteğe hazır olduklarını ifade eden Dilsiz, “Yoğurt Festivali’nin 60.’sının düzenleniyor olması çok önemli. Uygarlığımızın en kadim değerlerinden birinin böyle bir festivalle gündeme geliyor olması muhteşem. İyi bir organizasyon ve nitelikli bir ağırlamayla içli dışlıydık. Bunların da ötesinde belediyenin kırsalı geliştirme ve kalkındırmaya yönelik yaptığı aktivitelerin çok daha değerli olduğunu gördüm. Kırsalda çözülmenin bu kadar yoğun olduğu, tarım yaşının 63 olduğu ülkemizde; kırsala dair yapılan her bir yatırım çok önemli. Yoğurt da kırsal bir değerdir. Bu değer ulusal gündeme taşındığı için çok mutluyum. Silivri Belediyesi tarafından tarıma bu denli önem verilmesi, üreticinin desteklenmesi bizleri oldukça gururlandırdı. Darısı diğer tüm belediyelerin başına! İstanbul’a bu kadar lojistik avantajı olan bir yerin, iki saat mesafede taze gıdanın raflarda bulunuyor olma hayali bile beni mutlu ediyor. O yüzden Volkan Bey’in bu vizyonu çok değerli ve sahip çıkılmalı. Bizler de böyle önemli ve değerli çalışmalara destek olmaktan, Silivri’de olmaktan büyük mutluluk duyduk. Bu projelere emek veren herkese çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
“SİZLERİ MİSAFİR ETMEKTEN MUTLULUK DUYDUK”
Gastronominin ünlü isimlerini Silivri’de misafir etmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak bu yıl 60. Yoğurt Festivali’mizi gerçekleştiriyoruz. Türk mutfağında oldukça büyük bir yeri olan yoğurdun en iyisinin yapıldığı yerlerden biri de Silivri’dir. Bu nedenle Silivri Yoğurdunun markalaşması yönünde girişimlerde bulunduk. Bu girişimlerimiz neticesinde Silivri’nin dillere destan lezzetlerinden biri olan Silivri Yoğurdunun, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretli bir ürün olarak tescillenmesini sağlayarak, tescil belgemizi aldık. Yoğurdumuzla birlikte Silivri’mizin verimli topraklarında yetişen birçok tarımsal ürünümüz de var. Selimpaşa’mızın Topatan Kavunu ve Bamyası, Değirmenköy’ümüzün Domatesi, Kadıköy’ümüzün Karpuzu var. Bu ürünler için de büyük festivaller düzenliyoruz. Bu anlamda hem yoğurdumuzun tanıtımı hem tarım projelerimiz ve tarımsal ürünlerimizin tanıtımı, hem de Silivri’mizin tanıtımı açısından sizleri burada ağırlamaktan büyük mutluluk duydum. Bu vesile ile her birinize şahsım ve Silivrili hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum.” dedi.
YOĞURT MAYALAMA YARIŞMASI
Yoğurt festivalinde,Yoğurt Mayalama Yarışması olmaz mı hiç? 22 yarışmacı kendi yöntemleriyle mayaladıkları yoğurtları jüri karşısına çıkardı.
60. Yoğurt Festivali kapsamında Köy Pazarı Amfitiyatro’da gerçekleştirilen Geleneksel Yoğurt Mayalama Yarışması ile Silivri’nin en güzel yoğurdu seçildi.
Jüri üyeleri ise, Rumeli Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Zeynep Bakkaloğlu, Rumeli Üniversitesi Aşçılık Bölümü Başkanı Öğretim Görevlisi Oğuzhan Ercan, Yazar Süleyman Dilsiz, Gastronomi Danışmanı Şef Savaş Ergen, Yoğurt Ustası Aysun Subaşı' ydı. Yarışmacılar heyecan içinde sonucu beklediler..
Yoğurt Mayalama Yarışması’nda Ufuk Tunç birinci olarak yarım altın, Şaziment Çelik ikinci olarak çeyrek altın, Neriman Akkul Aydın ise üçüncü olarak gram altın kazandı.Tebrikler...