PIRASALI BÖREK
PIRASALI BÖREK NASIL YAPILIR Pırasa çok talep görmeyen kış sebzelerinden biridir...ben şahsen pırasayı seviyorum..özellikle bol limo...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2014/01/pirasali-borek.html
PIRASALI BÖREK NASIL YAPILIR
Pırasa çok talep görmeyen kış sebzelerinden biridir...ben şahsen pırasayı seviyorum..özellikle bol limonlu pirinçli havuçlu yemeğini... pırasa börek ve pidelere de yakışıyor.. ben bu tarifte kıyma kullandım ama yağlı olmayan beyaz peynir veya lor kullanabilirsiniz...bu börek şeklinide her türlü iç malzeme ile yapabilirsiniz...
PIRASANIN FAYDALARI:
Vücuda kuvvet verir.
İdrar söktürür.
Şurubu göğsü yumuşatır,
öksürüğü keser.
Astım ve egzamada faydalıdır.
İştahsızlığı giderir.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Romatizma, mafsal ağrıları, damar sertliği, böbrek hastalıkları, üremi ve idrar tutukluğunda faydalıdır.
Böbreklerdeki kum ve taşların düşürülmesine yardımcı olur.
Suyu yüzdeki sivilce ve lekelere faydalıdır.
Sinirleri kuvvetlendirir.
Kabızlığı giderir.
Basur memeleri için faydalıdır.
·
MALZEMELER: ( 12 adet)
·
6-7 adet pırasa
·
100- 150 gr kıyma
·
3 adet yufka
·
sıvı yağ
·
Tuz- karabiber- pul
biber
·
Sos malzemeleri:
·
1 çay bardağı yoğurt
·
1 çay bardağı sıvı
yağ
·
1 adet yumurta
·
Üzeri için:
·
Yumurta sarısı
·
1 çay kaşığı sıvı
yağ
·
susam-çörek otu
·
YAPILIŞI:
·
Pırasayı
temizledikten sonra ince ince doğrayınız.
·
Kıymayı yeteri
kadar sıvı yağda kavurunuz
·
Kavrulan kıymanın
üzerine pırasayı ilave ediniz.
·
Pırasalar
yumuşayıncaya kadar kavurunuz.
·
Baharatları
ekleyiniz.
·
Sos malzemelerini
karıştırınız.
·
Yufkaları tezgaha
serip, dörde kesiniz. ( 1 yufkadan 4 adet üçgen parça elde edeceğiz).
·
Her bir parçanın
üzerine yeteri kadar sostan sürünüz.
·
Çorba kasesinin
içine tek bir parçayı alınız ve kenarlar dışarı sarkacak şekilde büzdürüp yerleştiriniz.
·
Ortasına iç
malzemeyi yerleştiriniz.
·
Sarkan kenarları
üstüne kapatınız.
·
Yuvarlak şekil elde
ediniz.
·
Yağlanmış fırın
tepsisine kaseyi ters çevirerek koyunuz.
·
Bütün yufkaları
aynı şekilde hazırladıktan sonra üzerine sıvı yağla çırpılmış yumurta sarısı
sürünüz.
·
Arzuya göre üzerine
susam- çörek otu serpiniz.
·
Önceden ısıtılmış
200 derecelik fırında üzerleri
kızarıncaya kadar pişiriniz.
·
AFİYET OLSUN