ÇITIR SİMİT

ÇITIR SİMİT



ÇITIR SİMİT







·         Malzemeler:
·         1 kg un
·         50 gr şeker
·         25 gr tuz
·         100 gr Ayçiçek yağı
·         1 yumurta
·         500 gr su
·         25 gr maya
·         Yüzeyi için:
·         Yarı yarıya sulandırılmış üzün pekmezi
·         Susam
YAPILIŞI:


·         Tezgaha unu alalım ve ortasını havuz gibi açalım.
·         Ortasına su ve maya,yumurta, sıvı yağı alalım ve maya eriyinceye kadar karıştıralım.
·         Şeker ve tuzu unun üzerine serpelim.


·         Ortadan başlayarak yoğurmaya devam edelim.
      ·         Yavaş yavaş kenardaki unları içeriye doğru alarak, sert kıvamlı bir hamur yoğuralım.


        
·         Hamuru yoğurduktan sonra üzeri kapatarak 10 dakika dinlenmeye bırakalım.


        ·         Dinlenen hamuru tezgaha serelim ve eşit olarak  dilimlere keselim.


 ·         Bezeleri yuvarlayalım.
 ·   (Ustalar her iki avuçlarının arasına birer  beze alarak ustaca yuvarlıyorlar.
  .Bu yöntemle her iki bezede aynı büyüklükte oluyormuş.)

·         Hazırlanan  bezeleri 10 dakika  daha dinlendirelim.

   
      ·          Bezelerden ilk yaptığımızı alalım ve ortasına parmak batıralım ve  ikiye katlayıp bir şerit yapalım.
·          Püf noktası şeridin uçlarını inceltmeyip kalın bırakıyoruz.
·          Daha sora simidi şekillendirme aşamasında doğru bir bağlama yapmak için bize yardımcı olacaktır.
      ·          Tüm bezeleri aynı işlemden geçirelim.


   
·         Ve ilk yaptığımız bezeden başlayarak  ustamızın  fotoğrafta yaptığı gibi iki elimizle avuç içini kullanarak uzunca   bir rulo yapıyoruz.


      ·           Bu rulonun her iki ucundan tutarak ters yönlerde burgu yapıyoruz.
      ·          ( Ustalarımız aslında çok farklı bir yöntemle bunu yapıyorlar ama bu daha profesyonellik gerektiriyor.)

·         Burgu yaptığımız ruloyu havaya kaldırıyoruz, doğru bir burgu işlemi yapmışsak, kendi kendine ikiye katlanıp saç örgüsü şeklini alıyor.
      ·          Bu aşamayı fotoğraflayamadım ,çünkü ustalar o kadar hızlı yapıyorlar ki çekim yapmak mümkün olmadı :(



·         ŞİMDİ SİMİDİN EN ÖNEMLİ KISMANA GELİYORUZ; BAĞLAMA YANİ İKİ UCU BİRBİRİNE BİRLEŞTİRME.

·         Gördüğünüz gibi örgü şeklindeki  simidin bir ucu açık diğer ucu kapalı.


·         ık bir ucu alta koyuyoruz, kapalı ucu üzerine koyup bastırıyoruz.


·         ık diğer ucuda üzerine koyup,


·         sıkıca bastırıp, simidi bağlıyoruz (Birleştiriyoruz.) ( Sandaviç yapar gibi düşününüz. Açık bir uç altta,ortada kapalı uç ve en üstte diğer açık uç. )



·         Birleştirdiğimiz yeri avucumuzn içiyle bastırıp rulo yapar gibi yoğuruyoruz.


·         Simit şeklimiz hazırdır.


·         Hazırladığımız simitleri tarifteki ölçülere göre  pekmezli suya batırıp çıkaralım.. (Üzüm pekmezi simidi daha çıtır yapıyormuş.)
·         Bunun işlem için  bir süzgeç veya delikli bir kepçe kullanabilirsiniz.


·         Simitleri kavrulmuş bolca susama batıralım.
·         Simitleri elimizle biraz incelterek YAĞLANMAMIŞ fırın tepsisine aralıklarla dizelim.
·         175 derecelik fırında 20 dakika pişirelim.
·         YALNIZ, 12. dakikada simitleri alt üst ederek pişirmeye devam edelim.

·         Çıtır  simitlerimiz hazırdır.çayda hazırsa AFİYET OLSUN

DAHA FAZLA LEZZET

türkiye 3397618898239425278

Yorum Gönder

  1. Güzel bir etkinlikti...Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Bayram sabahına yaptım ama tarifi vermedim çok lezzetli idi

    YanıtlaSil
  3. Bende denedim gercekten çok lezzetli herkese tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  4. https://www.facebook.com/dakimuhammed/posts/324495287708130

    YanıtlaSil
  5. Simitler nefis görünüyor.Kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil

emo-but-icon

.........

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

Paylaşalım..

facebook twitter google+ youtube

FACEBOOK SAYFAMIZ

Popüler Yayınlar

Email Takip

Translate

item