EV YAPIMI NAR EKŞİSİ | Mutfak Ve Tatlar

EV YAPIMI NAR EKŞİSİ

Nar Türkiye'nin iklimi ile uygundur ve hemen hemen her bölgede yetişebilir. En çok nar yetiştiriciliği ise Ege, Akdeniz ve G...





Nar Türkiye'nin iklimi ile uygundur ve hemen hemen her bölgede yetişebilir. En çok nar yetiştiriciliği ise Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yapılır.. Özellikle Denizli İli Irlıganlı kasabasında yoğunlukla yetiştrilmektedir. Ayrıca Irlıganlı da yetişen narlar ihracat için en çok tercih edilen nar'dır.
Side (Antalya) Nar demektir.


Eşimin en yakın arkadaşının düğünü için  Fethiye' ye gitmiştik, neredeyse her evin bahçesinde, nar, portakal, limon ve greyfurt ağaçları göze çarpıyordu. Sabah kalkıp bahçeden portakalı toplayıp kahvaltıya portakal suyu çıkarmak, eminim bir çoğumuzun hayalidir. Yani benim  hayallerim arasında :)
Geçtiğimiz hafta tatil için  Kazdağları üzerinden Bodrum'a gittik.Bu ülkede yaşadığımız için çok şanlıyız. Doğası, havası, zeytini, sebzesi, tarihi vs.
Bodrum' da sevgili arkadaşlarımıza konuk olduk. Sofrada genelde hep kendi bahçelerinden yaptığı ürünler yer alıyordu.Limon,kabak tatlısı,kekik, zeytinler, reçeller,turşular nar ekşisi,annesinin yaptığı peynir vs.

Nar ekşisini çok beğendim. kendilerinin yaptığını öğrenince hemen tarifini aldım :) Ama onlar kamyonlar dolusu nardan yapıyorlarmış. Bize de kocaman bir kavanoz nar ekşisi hediye ettiler. Eve gelir gelmez fotoğrafını çektim ve sizlerle paylaşıyorum.

SEVGİLİ ARKADAŞIMIZ GÜLCAN ARABULAN' a TARİFİ VE  KONUKSEVERLİĞİ İÇİN TEKRAR TEŞEKKÜR EDERİZ. BODRUM'A SEVGİLER...

EV YAPIMI NAR EKŞİSİ
Salataların  vazgeçilmez tadı

·         Narları ortadan ikiye ayıralım ve geniş bir leğenin  içine taneleyelim. (Ekşi nar kullanıyoruz.)
·         Taneleme işleminin kolay olması için narın kabuklu kısmından sopalarla vuralım..
·         Yalnız zar kısmı ve beyaz taneleri mutlaka içinden ayıralım.
·         Yoksa acı bir tat bırakır.
·         Nar tanelerinin üzerine temiz bir  naylon örtelim.
·         (Biz sadece bu iş için kullandığımız uzun plastik çizmeleri giyiyoruz.)
·         Ve narların üzerine basalım,ezerek ve suyunu çıkaralım.
·         Çıkan nar sularını kazanlara veya kovalara dolduralım.
·         Biz bahçede kazanlarda kaynatıyoruz.
·         Nar suyu kaynamaya başladığında üzerinde oluşan köpükleri kevgir yardımıyla alalım.( Çelik tencere kullanalım.)
·         Koyu bir kıvam alana kadar kaynatmaya devam edelim.( Bal kıvamı alana kadar kaynatıyoruz.)
·         Kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
·         Şişelere veya kavanozlara paylaştırıp kapağını sıkıca kapatalım.
·         AFİYET OLSUN
NOT: Evde ilk deneme için 10 adet nardan yapılabilir. Narları taneleyip, katı meyve sıkacağında suyu çıkarılır, varsa küçük tüp üzerinde yoksa normal ocak üzerinde  koyulaşıp kıvam alana kadar kaynatılır.

DAHA FAZLA LEZZET

side 2087772188580801570

Yorum Gönder

  1. Evde nar ekşisi yapımı oldukça meşakkatli imiş. Ama lezzeti bu yorgunluğu unutturacak kadar harikadır. Ellerinize emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Antepliler biraz daha farklı yapıyorlar. Pekmez yapımı gibi zor oluyor. Bu tarif kolaya benzesede çok oyalayıcı aslında. Gerçek nar ekşisi istiyorsak denemeliyiz. Soslarda yarı yarıya su var. Narı ayıklamak için bir aparat görmüştüm.

    YanıtlaSil
  3. Aslında evde ilk deneme için 10 adet nardan yapılabilir. Narları taneleyip katı meyve sıkacağından suyunu çıkarıp, varsa küçük tüpte yoksa normal ocak üzerinde koyulaşana kadar kaynatılır.

    YanıtlaSil

emo-but-icon

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

Paylaşalım..

facebook twitter google+ youtube

FACEBOOK SAYFAMIZ

Popüler Yayınlar

.........

Translate

item