KIŞLIK DOMATES SOSU
DOMATES SOSU TARİFİ KIŞLIK DOMATES SOSU Ben her yaz köylülerden bolca domates alır kışlık sos ve menemen hazırlarım .İnanın bozu...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2013/08/kislik-domates-sosu.html
Ben her yaz köylülerden bolca domates alır kışlık sos ve menemen hazırlarım .İnanın bozulmuyor, yeter ki kapaklar hava almasın.
Önceki yıllardan kalmış kavanozlarını bulaşık makinasında yıkamanızı öneririm.
Yine önceki yılların kavanoz kapaklarını kullanmayı düşünüyorsanız, yedek kapak almanızı tavsiye ederim. Bazen kapaklar bozuluyor ve tam kapanmıyor. Hava aldığı için domatesleri doldururken ya patlayabilir veya sosunuz çabuk bozulabilir :( Kavanozlara sıcak domatesleri doldurmak en zahmetli iştir bana göre. Kavanozun kapağını sıkıca kapadıktan sonra, temiz bir mutfak havlusuyla kavanozu tutarak lavaboya doğru ters çevirmeye çalışın. Olur da kapak tam kapanmayıp patlarsa en azında lavaboya dökülür, böylece mutfak batmaz.
Domates sosunun içine arzu ederseniz bir miktar kırmızı biber ve biraz acı yeşil biber ekleyip birlikte pişirebilirsiniz.tadı ve kıvamı çok güzel oluyor. Ben bir miktar sosu bu şekilde hazırladım
SAĞLIKLA AFİYETLE TÜKETİNİZ İNŞALLAH
·
MALZEMELER:
·
Domates ( Kırmızı etli domates)
·
tuz
·
zeytinyağı
·
Cam kavanoz
·
YAPILIŞI:
·
Domatesleri güzelce
yıkayalım.
·
Kabukları çok
kalınsa doğrayalım ve elimizden geldiğince çekirdek yataklarını çıkaralım.
·
Domatesleri rendede veya çok sulandırmadan robotta çekelim.
·
Geniş bir tencereye
çekilmiş domatesleri alalım.
·
5 litrelik
tencereye 2 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı
kadar zeytinyağı koyalım
·
Domateslerimizi
pişirmeye başlayalım.
·
Oluşan köpüklerini
alalım.
·
Renkleri dönmeye başlayıp suyunu biraz çekince ocağın altını çok kısalım.
·
Temiz ve kuru cam
kavanozlara sıcakken dolduralım.
·
Kavanozların
kapaklarını sıkıca kapatalım ve kalan havanın çıkması için 1 gece ters çevirerek bekletelim.
·
Kavanozları serin ve çok fazla güneş almayan yerde muhafaza edelim.
·
Kullanmaya
başladığımız kavanozları açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edelim.
Elinize sağlık tam zamanı galiba. Salçaları yaptık da bu hafta da sosa geldi sıra. Notlarımı aldım. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, sizinde ellerinize sağlık :)
YanıtlaSilEllerinize sağlık,ben daha başlamadım..Bu sene bende daha fazla yapacağım,geçen sene yetmedi..Ama ben biraz da şeker koyuyorum,çok güzel oluyor..tavsiye ederim..güle güle yiyin.sevgiler..
YanıtlaSilSizinde ellerinize sağlık; afiyetler olsun :)Sevgiler...
YanıtlaSilbende yaptım da ilk acemiliğim diye birde sizin tarifinizi görmemiştim neyse şimdilik yapmış bulundum bugün çıkayım da güzel kavanozlar alayım yarına beş kilom daha kaldı onları da sizin tarifinize göre yarın yapayım
YanıtlaSilKolay gelsin, sağlıkla afiyetle tüketiniz
YanıtlaSilbozulup bozlumadığını nasıl anlarız peki?ben yaptım ama ilk deneyimdi bilemiyorum..
YanıtlaSilKapağını kapatırken fısss diye ses çıkmadıysa ve ters çevirdiğinizde herhangi bir sızıntı olmamışsa bozulmaz.Bunlar olmuşsa kapağı açtığınızda ekşi bir koku gelir.
YanıtlaSilelinize sağlık.bende her sene yaparım. özellikle acil durumlarda kurtarıcı :) yalnız ben 1 yemek kaşığı kadar şekerde koyuyorum yanlış mı doğru mu bilmem ama sanki asitini alıyor..
YanıtlaSilBen genellikle rendeleyip poşetleyip dondurucuya atıyorum. Yerim olmadığı için şişelerde saklamak sıkıntı oluyor.
YanıtlaSil