SİİRT DOLMASI
SİİRT DOLMASI Nefis bir dolma tarifi :)
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2012/12/siirt-dolmasi.html
Nefis bir dolma tarifi :)
Sevgili ÖZLEM GÜLÇEK ' e tarifini bizlerle paylaştığı için teşekkür ederiz; ellerinize sağlık :)
·
MALZEMELER:
·
2 orta boy kase pirinç
·
3 tane kuru soğan
·
1 demet maydanoz
·
4 adet domates
·
5-6 tane sivri
biber
·
2 su bardağı sıvı
yağ
·
3 yemek kaşığı
domates
·
1 yemek kaşığı
biber salçası
·
2,5 tatlı kaşığı
tuz
·
pazı yaprağı .
·
(Arzuya göre soğan
da kabukları soyulup yıkanır sıcak su da haşlanır.)
·
1 tatlı kaşığı
karabiber , pul biber
·
sıcak su
·
1 çay bardağı kadar
tane sumak
·
Arzu eden 1 kase
kadar küçük kuşbaşı doğranmış kırmızı et kullanabilir. yaz ayında aynı iç
malzemeyle taze patlıcan dolmalık biber ve asma yaprağıyla yaparız.
·
Bazen de pirinç
yerine yarma kullanırız yaz ayında.
·
YAPILIŞI:
·
Öncelikle
sumağımızı bir cezveye koyup üzerine 2 çay bardağı kadar sıcak su döküp bir
kenara alıyoruz.
·
Kuru biber
patlıcanları tencereye alıp sıcak su da haşlayıp bir kenara alıyoruz (ben 20
biber 20 patlıcan kullandım)
·
Malzemelerimizi
güzelce yıkadıktan sonra kuru soğanı ,biberi, domatesi küp küp doğrayıp derince
bir kaba alıyoruz.
·
Maydanozları
doğrayıp ekliyoruz .
·
Salçamızı katıp karıştırıyoruz.
·
Sonra sıvı yağımızı
tuzu ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz .
·
En son pirincimizi
yıkayıp ekliyoruz.
·
Malzemelerimizi
karıştırıp biber ve patlıcanlarımızı doldurup iç içe geçirip tencereye
diziyoruz
·
Soğanlarımızı
doldurup diziyoruz.yapraklarımızı sarıp en üste diziyoruz.
·
Islattığımız sumağı ocağa alıp tekrar
ısıtıyoruz dolmanın üstüne süzgeç yardımıyla döküyoruz.birazda kaynar su
ekliyoruz.
·
Yani yaprakların
üstünü bir parmak geçecek kadar su olmalıdır .
·
Öncelikle yüksek
ateşte pişiriyoruz.su fokurdamaya başladığında ocağın altını kısıp pişmeye
bırakıyoruz
·
AFİYET OLSUN
-->
Özlem hanımın ellerine sağlık. çeşit çeşit dolmalr ye beni diyor
YanıtlaSilEVET, ÇOK İŞTAH AÇICI DOĞRUSU :)
YanıtlaSil