KEPEKLİ TAM BUĞDAY UNU EKMEĞİ
KEPEKLİ TAM BUĞDAY UNU EKMEĞİ Kültürümüzde öpüp başımıza koyduğumuz iki kutsalımızdan biridir ekmek. Ekmek bizde hiç atılmaz. yi...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2012/11/kepekli-tam-bugday-unu-ekmegi.html
Kültürümüzde öpüp başımıza koyduğumuz iki kutsalımızdan biridir ekmek. Ekmek bizde hiç atılmaz. yiyeceğimiz kadar almaya çalışırız. Misafir geldiğinde ekmek fazla alınır, kalan olursa birçok şekilde değerledirmeye çalışırız. Canım annem bize çocukken Papara yapardı.; çocukluğumun en güzel tatlarından ve anılarındandır :(
Hep ekmek parası için çalışmaz mıyız zaten ?
MALZEMELER:
Malzemeler:
Yarım kg tam buğday unu (Yaklaşık 5 su bardağı).
Yarım kg kepekli un (Yaklaşık 5 su bardağı)
2 tatlı kağı tuz
1 paket yaş maya ( 42 gr )
Yaklaşık 3,5 su bardağı kadar su
YAPILIŞI:
Yğurma kabımızn içinde ılık suda yaş mayayı eritelim. Unları ve tuzu ekleyip,güzelce yğruaım. 15 dakika kadar mayalandıralım.
Mayalanan hamurumuzda portakal büyüklüğünde 10 adet beze hazırlayalım. ( Daha büyük yapmak isterseniz 5 beze )
her bezenin tam ortasına baş parmağımız batırıp,işaretleyelim.
Daha sonra işaretli yere elimizin yan tarafıylal tam ortadan bastıralım. Bezeyi iki kısma böler gibi olduk.
Önce bir tarafı ortaya getirip kapatıp, bastıralım.
Sonra diğer yarısını kaldırıp ortada birleştirip üzerine bastıralım.
Kat yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim. Ve üzerlerine verev şekilde bıçakla çizikler atalım.
Tüm bezeleri aynı işlemden geçirelim. Aralıklarla tepsiye dizelim
Üzerlerine poşet veya nemli bez veya streç film ile örtelim. 50- 60 dakika mayalanmaya bırakalım.
Mayalanan hamurumuzun üzerine hafifce su serpelim ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirelim. AFİYET OLSUN