EVDE BİBER SALÇASI

EVDE SALÇAMIZI TEMİZ TEMİZ ,KATKISIZ, KENDİMİZ YAPALIM  BİBER SALÇASI  SALÇA; yemeklerin özellikle Kış ayının olmazsa olmazıdır. Ben gen...

EVDE SALÇAMIZI TEMİZ TEMİZ ,KATKISIZ, KENDİMİZ YAPALIM
 BİBER SALÇASI
 SALÇA; yemeklerin özellikle Kış ayının olmazsa olmazıdır. Ben genellikle kışlık biber salçası ve domates sosu hazırlarım. Tüm kış boyunca bize yetiyor.
 Biber salçasını yörelere göre değişik değişik yapıyorlar. Özellikle Antep salçasını çok beğeniyorum. Ben annemden öğrendiğim usulde yapıyorum. Ve sizlerle paylaşıyorum. SAĞLIKLA AFİYETLE KALINIZ.


·          MALZEMELER:
·          Etli kırmızı biber
·          tuz- zeytinyağı
·          kavanoz
·          arzuya göre acı biber ( Biberleri haşlarken içine atalım, ben kullanıyorum.)
·          YAPILIŞI:
·          Biberleri güzelce yıkayalım .
·          Saplarını ve çekirdek yataklarını çıkaralım.
·          Genişce bir tencerede kaynar suda biberler yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
·          Haşlanan biberlerin suyunun süzülmeleri için bir süzgece alalım.
·          Bazıları kabuklarını soymuyorlar ama ben kabuklarını soyuyorum.
·          Tercih sizin.
·          Eskiden annem haşlanan biberleri süzgeçte eliyle ovarak çıkarırdı.
·          Önceden bende öyle yapıyordum.
·          Bir kaç yıldır el blendırıyla sıcakken biberleri çekiyorum.
·          İnanınız çok çok pratik oldu.
·          Hem de tam salça kıvamında.
·          Salçaları geniş tepsilere alalım ve yeterince tuzlayalım.
·          Tuzu az olursa çabuk bozuluyor. Tadarak tuzunu ayarlayınız.
·          Bazıları ocakta salçayı koyulaşana dek kaynatıp sıcak sıcak kavanozlara doldurup yapıyorlar.
·          Bazıları da güneş olmadığı zamanlarda fırın tepsisine koyarak suyu çekinceye kadar fırınlıyorlar.
·          Benim şansıma güneş vardı üzerlerine temiz bir bez örterek güneşe koyalım.
·          Ara ara karıştıralım ve sularını alalım.. SULU OLURSA SALÇA KÜFLENİR.
NOT: Ben güneşte kurutulmuş salçayı tercih ediyorum.

·          Ve cam  kavanozlara paylaştıralım.
·          Üzerlerine az zeytinyağ dökelim ve kapaklarını sıkıca kapatalım.
·          Serin bir yerde muhafaza edelim.
·          AFİYET OLSUN

DAHA FAZLA LEZZET

YEMEKLER 8076146462301368200

Yorum Gönder

  1. Bende ilk defa bu sene biber salçası yaptım.Ufak bir öneri...Ben düdüklüde çok azıcık su ile haşladım.Çok kısa sürede haşlanıyoe. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. afiyetle tüketin inşallah

    YanıtlaSil
  3. biz köyde her yıl katkısız kendi yetiştirdiğimiz biberlerle salça yapmaktayız.bizim tarifin içinde olmayan bazı baharatlar yazmışsınız. bu yıl biber salçasına eklentiler olacak gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. MUTFAK, TARİFİ TEKRAR OKUR MUSUNUZ? TUZ DIŞINDA HİÇ BİR BAHARAT KULLANILMIYOR. DAHA DİKKATLİ OKUMANIZI ÖNERİRİM.

    YanıtlaSil
  5. Fatoş hanım ben düdüklü tencere hiç kullanmıyorum. Kullananlar için kolaylık tabi. Alışkanlık işte.

    YanıtlaSil
  6. Nursevince Lezzetler teşekkür ederim. Cümlemize inşallah.

    YanıtlaSil
  7. Hazır Çeşmede güneş halen var, deneyeyim.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Selma hanım'cığım;
    Ben bu yıl biber salçasız kaldım derken siz yayınladınız:))) Deniyeceğim sizin tarifi. Kaç gün güneşte kaldı?Yazmamışsınız,özellikle okudum.Ben 6 yıl Adana'da kaldım. Bir kez yaptım. 2 torba biber aldım. Dağıttım ,ablamlara.... 3 yıl kullandım. Gerçekten hiç bir şey olmuyor. O sıcakta 2 ay buzdolabında değildi.Yinede bozulmadı. Hakikaten harika oluyor ,Adana'nın biber salçası.Çok koyu kıvamı,kaşık ucu ile kullansanız yetiyor. Ama çok uğraştım ,çok yorucu. Lojmanımın karşısında sepici mahallesi vardı,pazara gittiğimde teyzeler evlerinin önünde yapıyordu,gittim sohbet ettim. Öğrendim,makina ile çekilecek olanın tel. aldım.Yaptım çağırdım, Makinada çekilmesi için .Çekirdeklerini aldım,tek tek yıkadım. Kabuğunu almıyoruz. Büyük kovalarla makinadan çektirdim.Lojmanda o kadar ses çıkardı ki beni şikayet ettiler ,asker geldi. Çok ses çıkıyor diye:)))) İnsanımız şikayet etmeyi çok sever , ne bileyim o kadar çok ses çıkaracağını demi?:))))) Ama nerden bulayım o kadar ucuz kırmızı biberi İstanbul'da,nerden bulayım o makinayı İstanbul'da:)))) Bende sizin usul yapayım . Tşk.Bende beklerim,izlemeye aldım sizi.

    http://pastakasri.blogspot.com/

    Sevgiler.........

    YanıtlaSil
  9. Güneşte suyunu çekinceğe kadar bekletiyoruz. Ara ara salçayı karıştırıp suyunu alıyoruz. Tamamen kuruyana kadar yani,kaç gün kalacağı güneşe bağlı

    YanıtlaSil
  10. bende bugün yaptım içine 2 kilo kadarda domates koydum,en kolayda düdüklüde haşlaması oldu ,kabukları rahat soyuldu,umarım güzel olur ilk defa yaptım çünkü,tarif için teşekkürler....

    YanıtlaSil
  11. acba bunun aynısını domates salcsında da uygulask olurmu

    YanıtlaSil

emo-but-icon

.........

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

Paylaşalım..

facebook twitter google+ youtube

FACEBOOK SAYFAMIZ

Popüler Yayınlar

Email Takip

Translate

item