EVDE BİBER SALÇASI
EVDE SALÇAMIZI TEMİZ TEMİZ ,KATKISIZ, KENDİMİZ YAPALIM BİBER SALÇASI SALÇA; yemeklerin özellikle Kış ayının olmazsa olmazıdır. Ben gen...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2012/09/biber-salcasi.html
EVDE SALÇAMIZI TEMİZ TEMİZ ,KATKISIZ, KENDİMİZ YAPALIM
BİBER SALÇASI
SALÇA; yemeklerin özellikle Kış ayının olmazsa olmazıdır. Ben genellikle kışlık biber salçası ve domates sosu hazırlarım. Tüm kış boyunca bize yetiyor.
Biber salçasını yörelere göre değişik değişik yapıyorlar. Özellikle Antep salçasını çok beğeniyorum. Ben annemden öğrendiğim usulde yapıyorum. Ve sizlerle paylaşıyorum. SAĞLIKLA AFİYETLE KALINIZ.
BİBER SALÇASI
SALÇA; yemeklerin özellikle Kış ayının olmazsa olmazıdır. Ben genellikle kışlık biber salçası ve domates sosu hazırlarım. Tüm kış boyunca bize yetiyor.
Biber salçasını yörelere göre değişik değişik yapıyorlar. Özellikle Antep salçasını çok beğeniyorum. Ben annemden öğrendiğim usulde yapıyorum. Ve sizlerle paylaşıyorum. SAĞLIKLA AFİYETLE KALINIZ.
· MALZEMELER:
· Etli kırmızı biber
· tuz- zeytinyağı
· kavanoz
· arzuya göre acı biber ( Biberleri haşlarken içine atalım, ben kullanıyorum.)
· YAPILIŞI:
· Biberleri güzelce yıkayalım .
· Saplarını ve çekirdek yataklarını çıkaralım.
· Genişce bir tencerede kaynar suda biberler yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
· Haşlanan biberlerin suyunun süzülmeleri için bir süzgece alalım.
· Bazıları kabuklarını soymuyorlar ama ben kabuklarını soyuyorum.
· Tercih sizin.
· Eskiden annem haşlanan biberleri süzgeçte eliyle ovarak çıkarırdı.
· Önceden bende öyle yapıyordum.
· Bir kaç yıldır el blendırıyla sıcakken biberleri çekiyorum.
· İnanınız çok çok pratik oldu.
· Hem de tam salça kıvamında.
· Salçaları geniş tepsilere alalım ve yeterince tuzlayalım.
· Tuzu az olursa çabuk bozuluyor. Tadarak tuzunu ayarlayınız.
· Bazıları ocakta salçayı koyulaşana dek kaynatıp sıcak sıcak kavanozlara doldurup yapıyorlar.
· Bazıları da güneş olmadığı zamanlarda fırın tepsisine koyarak suyu çekinceye kadar fırınlıyorlar.
· Benim şansıma güneş vardı üzerlerine temiz bir bez örterek güneşe koyalım.
· Ara ara karıştıralım ve sularını alalım.. SULU OLURSA SALÇA KÜFLENİR.
NOT: Ben güneşte kurutulmuş salçayı tercih ediyorum.
NOT: Ben güneşte kurutulmuş salçayı tercih ediyorum.
· Ve cam kavanozlara paylaştıralım.
· Üzerlerine az zeytinyağ dökelim ve kapaklarını sıkıca kapatalım.
· Serin bir yerde muhafaza edelim.
· AFİYET OLSUN
Bende ilk defa bu sene biber salçası yaptım.Ufak bir öneri...Ben düdüklüde çok azıcık su ile haşladım.Çok kısa sürede haşlanıyoe. Ellerinize sağlık
YanıtlaSilEllerinize sağlık. afiyetle tüketin inşallah
YanıtlaSilbiz köyde her yıl katkısız kendi yetiştirdiğimiz biberlerle salça yapmaktayız.bizim tarifin içinde olmayan bazı baharatlar yazmışsınız. bu yıl biber salçasına eklentiler olacak gibi görünüyor.
YanıtlaSilMUTFAK, TARİFİ TEKRAR OKUR MUSUNUZ? TUZ DIŞINDA HİÇ BİR BAHARAT KULLANILMIYOR. DAHA DİKKATLİ OKUMANIZI ÖNERİRİM.
YanıtlaSilFatoş hanım ben düdüklü tencere hiç kullanmıyorum. Kullananlar için kolaylık tabi. Alışkanlık işte.
YanıtlaSilNursevince Lezzetler teşekkür ederim. Cümlemize inşallah.
YanıtlaSilHazır Çeşmede güneş halen var, deneyeyim.Elinize sağlık.
YanıtlaSilMerhaba Selma hanım'cığım;
YanıtlaSilBen bu yıl biber salçasız kaldım derken siz yayınladınız:))) Deniyeceğim sizin tarifi. Kaç gün güneşte kaldı?Yazmamışsınız,özellikle okudum.Ben 6 yıl Adana'da kaldım. Bir kez yaptım. 2 torba biber aldım. Dağıttım ,ablamlara.... 3 yıl kullandım. Gerçekten hiç bir şey olmuyor. O sıcakta 2 ay buzdolabında değildi.Yinede bozulmadı. Hakikaten harika oluyor ,Adana'nın biber salçası.Çok koyu kıvamı,kaşık ucu ile kullansanız yetiyor. Ama çok uğraştım ,çok yorucu. Lojmanımın karşısında sepici mahallesi vardı,pazara gittiğimde teyzeler evlerinin önünde yapıyordu,gittim sohbet ettim. Öğrendim,makina ile çekilecek olanın tel. aldım.Yaptım çağırdım, Makinada çekilmesi için .Çekirdeklerini aldım,tek tek yıkadım. Kabuğunu almıyoruz. Büyük kovalarla makinadan çektirdim.Lojmanda o kadar ses çıkardı ki beni şikayet ettiler ,asker geldi. Çok ses çıkıyor diye:)))) İnsanımız şikayet etmeyi çok sever , ne bileyim o kadar çok ses çıkaracağını demi?:))))) Ama nerden bulayım o kadar ucuz kırmızı biberi İstanbul'da,nerden bulayım o makinayı İstanbul'da:)))) Bende sizin usul yapayım . Tşk.Bende beklerim,izlemeye aldım sizi.
http://pastakasri.blogspot.com/
Sevgiler.........
Güneşte suyunu çekinceğe kadar bekletiyoruz. Ara ara salçayı karıştırıp suyunu alıyoruz. Tamamen kuruyana kadar yani,kaç gün kalacağı güneşe bağlı
YanıtlaSilbende bugün yaptım içine 2 kilo kadarda domates koydum,en kolayda düdüklüde haşlaması oldu ,kabukları rahat soyuldu,umarım güzel olur ilk defa yaptım çünkü,tarif için teşekkürler....
YanıtlaSilacba bunun aynısını domates salcsında da uygulask olurmu
YanıtlaSil