BERNARDO’DAN YILBAŞI SOFRA TASARIMI
BERNARDO’DAN YILBAŞI SOFRA TASARIMI PÜF NOKTALARI Yılbaşı Sofrası Kurmadan Önce Bernardo’ya Danışın Sofra Tasarım Uzmanı Bernardo...
https://mutfakvetatlar.blogspot.com/2015/12/bernardodan-yilbasi-sofra-tasarimi.html?m=0
BERNARDO’DAN YILBAŞI
SOFRA TASARIMI PÜF NOKTALARI
Yılbaşı Sofrası
Kurmadan Önce Bernardo’ya Danışın
Sofra Tasarım Uzmanı Bernardo, yılbaşında da davetlere ev sahipliği
yapacak olanlara kolaylıkla uygulayabilecekleri, sofra tasarımının püf
noktalarını açıklıyor. Ayrıca en lezzetli yemek tariflerini de yılbaşı gecesine
hazırlananlar için sunuyor.
Yeni başlangıçlara merhaba demenin
keyfini yaşatan yılbaşı gecesinde misafirlerinize vereceğiniz daveti, Bernardo’nun yaratıcı püf noktalarıyla unutulmaz
kılın.
Yılbaşı sofraları, mutluluğu
sevdiklerinizle paylaşmanın en güzel yoludur. Dekorasyonda yarattığınız yılbaşı
temanızın tüm yıl boyunca hatırlanmasını istiyorsanız sofra tasarımınızda
sihirli dokunuşlara yer açın. Geleneksel süslemelere yeni bir bakış açısı katan
yaratıcı fikirler, özgün bir yılbaşı atmosferi hazırlamanız için en büyük
yardımcılarınızdır. Bazen basit çözümler en büyük farklılıkları getirir.
Örneğin, mumlar ve nokta ışıklarını birleştirerek bir ışık köşesi
oluşturabilirsiniz. Mumları kırmızı, bordo veya yeşil gibi klasik renklerdeki
kurdelelerle bağlayabilir ve bu kümeyi kozalak, cevizler ve fındıklarla
tamamlayabilirsiniz.
Bernardo’dan Sofra Dekorasyonu İpuçları…
· Sofrada
toprağa ekili çiçek veya yapay çiçek kullanmamaya özen gösterin. Yılbaşı konseptinize
uygun kozalak ya da küçük çam ağacı dalları kullanabilirsiniz.
·
Mumları el
altı hizasında sofranıza yerleştirin. Mumlar için davetlilerin bir şey almak
üzere uzandıklarında muma çarpma tehlikesi yaratmayacak güvenli bir yerleşim
yeri belirlemek önemlidir. Eğer mumlukları masanın orta kısmına
yerleştirdiyseniz servis tabaklarınızı daha uçlara doğru yerleştirmelisiniz.
· Masa
örtüsünü seçerken çok uzun ya da çok kısa olmamasına ve masanızın boyutuyla
orantılı durmasına dikkat ediniz.
· Masa
çevresinde sandalyelerin arasında en az 40 santimetre mesafe olmasına özen
göstermelisiniz.
· Resmi bir
davetin ideal misafir sayısı sekiz kişidir. Bu sınır, herkesin toplu sohbet
ortamına katılmasını kolaylaştırır.
Bernardo’dan Yılbaşı Sofrası için
Lezzetli Yemek Tarifleri
Balkabaklı Kestaneli Hindi
Malzemeler:
·
1
adet Hindi
Üstü için:
·
250
gr bal
·
10
adet tane karabiber
·
2
tatlı kaşığı toz kırmızı biber
·
3
tatlı kaşığı hardal
·
3-4
dal biberiye (çok ince kıyılmış)
·
Tuz,
Zeytinyağı
(Baharat miktarını arzunuza göre belirleyebilirsiniz.)
İç Pilav
için:
·
1
su bardağı yarı haşlanmış kestane
·
50
gr çam fıstığı
·
50
gr kuş üzümü
·
2
tatlı kaşığı yenibahar
·
2
su bardağı pirinç
·
2
su bardağı su
·
Zeytinyağı
Sebzeler:
·
2
adet havuç
·
2
adet kabak
·
3
adet kırmızı dolmalık biber
·
½
kg balkabağı
·
½
kg mantar
·
4-5
dal biberiye
·
Tereyağı
Havuçları ve kabakları soyup şeritler halinde kesin.
Biberleri ortadan uzunlamasına ikiye bölüp çekirdeklerini çıkardıktan sonra
bunları da şeritler halinde kesin.
Tencereye su koyup kaynatın. Sebzeleri sırasıyla kısa bir
süre kaynar suda tutup yarı pişmiş durumda çıkardıktan sonra soğuk su dolu kaba
aktarın. Ani soğumadan dolayı pişme işlemini durdurmuş ve sebzelerin rengini
korumuş olursunuz.
Üstü için belirtilen malzemeleri karıştırarak elde ettiğiniz
macunumsu karışımı tavuğun tüm derisini kaplayacak şekilde sürün.
Elinizi hindinin derisi ile eti arasına sokarak cep oluşturur
gibi deriyi etten ayırın. Bu karışımı derinin altına da sürün.
Tencereyi ocağın üzerine koyun. Isındıktan sonra zeytinyağı
ilave edip ince doğranmış kuru soğanı koyup yakmadan kavurun. Daha sonra
fıstığı ve pirinci ekleyin, karıştırarak tencerede bir süre çevirin. Kuş üzümü
ve yeni baharı ekledikten sonra şeffaflaşana kadar kavurun. Üstüne sıcak su ve
tuz ilave ederek kısık ateşte çok pişirmeden biraz demlendirin.
Hindinin içini yarı pişmiş pilav ve küp küp kesilmiş
balkabağı ile doldurun. Deriyi birbirine yaklaştırarak kürdanla tutturup
karnını kapatın. Soyduğunuz sebzelerin kabukları, dalları da dahil tümünü fırın
kabının dibine yayıp hindiyi bunların üzerine oturtun. (Hindinin pişerken alttan yanmaması için)
Pilav ve balkabağı artarsa hindinin etrafına yerleştirin. En az yarım saat
buzdolabında dinlendirin.
Daha sonra 3 su bardağı sıcak su ekleyip alüminyum kağıt ile
kapatarak 180 derece önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin. 2.
Yarım saatte kızararak pişmesi için alüminyum kağıdı açarak pişirmeye devam
edin. Gerekirse biraz daha su ilave edebilirsiniz.
Bir tavaya tereyağı ve mantarları bütün halde koyup tuz
serperek suyunu çekip hafif kızarana kadar pişirin. Başka bir tavaya zeytinyağı
koyarak, yarı haşlanmış sebzeleri, biberiye ve tuz ekleyerek soteleyin.
Mantarları ilave edin. Daha sonra, servis tabağının ortasına
hindiyi oturtun. Kürdanları çıkarın. Pilavı içinden çıkarın. Pilavı içinden
çıkararak hindinin kenarlarına yerleştirin.
Sotelenmiş sebze ve mantarları da pilavın üzerine yerleştirip
servis yapın.
Zencefilli Yılbaşı Kurabiyeleri
Malzemeler:
·
350
gr un
·
150
gr bal
·
150
gr tereyağı
·
160
gr toz şeker
·
2
tatlı kaşığı toz tarçın
·
2
tatlı kaşığı toz zencefil
·
½
tatlı kaşığı toz karanfil
·
¼
tatlı kaşığı muskat tozu
·
1
tatlı kaşığı karbonat
·
1
yumurta
·
1
tutam tuz
·
150
gr pudra şekeri
·
1
adet yumurta akı
·
Şeker
boyası
Fırını 180 dereceye getirin. Un, toz şeker, baharatlar,
karbonat, küp şeklinde kesilmiş soğuk tereyağı, yumurta, tuz ve balı ilave edip
elle yoğurun ve streç filme sarıp 2-3 saat buzdolabında dinlendirin. Daha sonra
çıkarıp 1 cm kalınlığında açın ve yılbaşına özgü istediğiniz kalıplarla kesin.
Tepsiye yağlı kağıt serdikten sonra üzerine kurabiyeleri
yerleştirin. 180 derece ısıda 10-15 dk pişirin. Yumurta akını, pudra şekeri ile
kar haline gelene kadar çırpın.
Yağlı kağıttan minik bir külah yapıp hazırladığınız malzemeyi
içine koyarak kurabiyelerin üzerini istediğiniz şekilde süsleyin. (Hazır tüp
şeklinde satılan renkli süsleme glazürleri de pratik olabilir.)
Kurabiyeler üzerinde çöp şişle dikkatlice delik açarak
kurdele bağlayabilirsiniz. Kurdeleli kurabiyelerinizi çam ağacınıza asabilir
veya hediye paketi üzerine bağlayabilirsiniz.