TAM BUĞDAY UNLU EKMEK
TAM BUĞDAY UNLU EKMEK Çalışırız; ekmek parası, Mücadele ederiz ;ekmek kavgası. İş sahibi oluruz" Eli ekmek tuttu " ...
https://mutfakvetatlar.blogspot.com/2012/11/tam-bugday-unlu-ekmek.html?m=0
Çalışırız; ekmek parası, Mücadele ederiz ;ekmek kavgası. İş sahibi oluruz" Eli ekmek tuttu "
deriz. İş yerimiz, ekmek kapısıdır. Nitekim ekmek hayatımızın merkezidir. Bu nimete saygı gösterelim. Ekmek israfından kaçınalım.
MALZEMELER:
4 su bardağı tam buğday unu
1 yemek kaşığı limon suyu
yarım paket yaş maya ( 21 gr)
1 su bardağı ılık süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yeteri kadar ılık su ( 1 su bardağına yakın)
YAPILIŞI
Yaş mayayı 1 su bardağı ılık sütte eritelim .Un,limon suyu zeytin yağı, tuz ve şekeri ekleyelim yeteri kadar ılık suyu da ilave edip ele yapışan yumuşak bir hamur yoğuralım.
Hamurun üzerini nemli bir bez ile veya streç film ile örtelim.
Hamur mayalanıp,2 katına erişene değin bekletelim. Mayalanan hamuru top haline getirdikten sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim.20 dakika daha mayalandıralım. Üzerine hafif un serpelim ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30- 40 dakika pişirelim
ellerine sasğlık tereyağıma sürdüm mmm mis:))
YanıtlaSilÇok güzel olmuş. Limon katılması ilginç geldi. Neden acaba? Ellerinize sağlık. Bende yumurta tavasını alıyorum 2 dilim ekmekle. :)
YanıtlaSilLimon suyu ,sirke ve limon tozu mayalı hamurların hemen kabarıp inmesini engelliyormuş. Banada ilginç gelmişti.
YanıtlaSilcok guzel duruyor ellerine saglik ablacim
YanıtlaSilMerve
TEŞEKKÜRLER CANIM :)
YanıtlaSilTarifinizi denemek istiyorum, verdiğiniz ölçüleri kullanırsam ekmeğin büyüklüğü ne kadar oluyor?
YanıtlaSilMayalamak için hamuru kaloriferin üzerine de koyabileceğimi düşünüyorum, ne dersiniz?
Bir de, sonradan ekmeği buzdolabında mı saklıyorsunuz?
Teşekkürler,
Merhaba
YanıtlaSilOrta boy bir ekmek oluyor ,tümü sepetteki kadar. kaloriferin üzerinde değil de örneğin;hamur üzeri kapalı bir biçimde taburenin üzerine koyup kaloriferin yanına koyabilirsiniz,yavaş yavaş mayalanır. Kalan ekmekleri buzdolabında saklayabilirsiniz.
Merhaba Selma Hanım,
YanıtlaSilSizden gelecek yanıtı beklemeden heyecanla bu sabah ekmeği yaptım. Kek, pizza ve hazır yufkadan börek dışında hamurişi yapamadığımdan korkup malzemeleri yarım ölçü kullandım. Sonuç harika oldu. Ben, kayınvalidem ve 2 yaşındaki kızım severek yedik,akşam da eşime tattıracağım. Gelecek sefere tarifinizi tam ölçü kullanıp yapacağım. Özellikle kızım adına, bu sağlıklı, güzel ve net anlatımlı tarifiniz için teşekkür ediyorum. İzninizle ve sitenize link vermek suretiyle tarifinizi sitemde paylaşacağım.
Sevgilerimle,
Beğendiğinize çok ama çok sevindim :) Ellerinize sağlık; afiyetler olsun :)
YanıtlaSilinstant maya kullansam olur mu?
YanıtlaSil