ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI Herkesin annesi güzel dolma yapar tabiki ama benim annemin dolmaları her tadandan tam not alırdı. Ben ...






ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI
Herkesin annesi güzel dolma yapar tabiki ama benim annemin dolmaları her tadandan tam not alırdı. Ben daha bu güne kadar rahmetli annemden daha güzel dolma yapan birine rastlamadım. Canım ağbim yurtdışında yaşıyor ,Türkiye' ye geldiğinde yemeğe davet ettim. Ve en sevdiği yemekleri büyük bir heyecanla hazırladım. Çünkü ağbiciğimin damak tadı çok kuvvetlidir, her şeyi beğenmez :) Annemin tarifiyle  başta bu Zeytinyağlı Biber Dolmasını yaptım. Ve ağbim aynen şöyle söyledi : " Tıpkı annemin dolması gibi olmuş." Nasıl mutlu olduğumu anlatamam, benim için en büyük övgüdür bu :)


·         MALZEMELER:
·         Orta büyüklükte 15 adet dolmalık biber
·         2 su bardağı pirinç
·         5-6 adet kuru soğan
·         3 adet domates
·         1 su bardağı zeytinyağı
·         yarım demet maydanoz
·         yarım demet taze nane veya 1 çorba kaşığı tepeleme kuru nane
·         tuz- karabiber- kırmızı toz biber
·         ÜZERİ İÇİN:
·         1-2 adet domates
·         YAPILIŞI:
·         Dolmalık biberlerimizin saplarını iyice içeri bastırıp, dikkatlice çekirdek yataklarını çıkaralım ve yıkayalım.
·         Suyunu süzdürelim.
·          Geniş bir tencereye zeytinyağını koyalım ve ince kıyım doğranmış soğanlarımızı pembeleşene değin kavuralım.
·          Pirincimizi nişastası gidene değin yıkayalım, kavrulmuş soğana ekleyelim ve birkaç dakika kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde keselim ve tencereye ilave edelim.
·          İnce kıyım doğranmış maydanoz ve naneyi de  ekleyip, bir kaç dakika pişirelim.
·          Baharatlarını ekleyip ocaktan alalım ve tencerenin kapağı kapalı olarak dinlenmeye bırakalım.
·          Dolmalarımızı pişireceğimiz tencerenin tabanına yeteri kadar tuz serpelim.
·          Dolmalarımızı iç malzemeyle doldurmaya başlayalım, yalnız tamamını doldurmayalım, pirincin kabarma payını bırakalım.
·          Dolmalarımızın üzerine kabukları kesilmemiş birer dilim domatesle kapak yapalım.
·          Üzerine bir tabak kapatalım.
·          Dolmaların yarısına gelecek kadar sıcak su koyalım ve kısık ateşte pişirelim.
·          Pişip pişmediğinden emin olamazsanız bir dolmanın ucundan çatalla kontrol ediniz.
·          AFİYET OLSUN

·         NOT: Arzu ederseniz fotoğraftaki gibi dolmalık biberin üzerini yuvarlak kesip kapak şeklinde yapabilirsiniz.

·         BİBER DOLMASI ( FISTIKLI- KUŞ ÜZÜMLÜ)
·         MALZEMELER:
·         8-10 adet kırmızı biber ( İnce kabuklu)
·         2 su bardağı pirinç
·         6 adet büyük boy kuru soğan
·         1 su bardağı zeytinyağ
·         1 yemek kaşığı kuru nane
·         yarım yemek kaşığı toz şeker
·         1 dolu çay kaşığı dolma baharı ( Arzuya göre)
·         1 dolu çay kaşığı tarçın
·         yarım demet maydanoz
·         tuz- karabiber
·         yarım limon
·         2 -3 adet domates
·         1 yemek kaşığı kuş üzümü
·         1 yemek kaşığı helva fıstığı
·         YAPILIŞI:
·         Biberlerin sap ve çekirdek kısmını baş parmağımızla zedelemeden çıkaralım.
·         Soğanları incecik yemeklik doğrayalım ve fıstıklarla birlikte zeytinyağında pembeşene kadar kavuralım. Pirinçleri yıkayalım ve süzüp soğana ekleyelim.
·         Bir kaç  dakika kadar pirinçleri kavuralım.
·         1 çay bardağı su, tuz, şeker ve yıkanmış üzümü katalım.
·         Kısık ateşte suyunu çekerken içine nane, bahar, tarçın, karabiber, ince kıyılmış, maydanozuda ekleyelim ve altını kapatıp, 15 dakika kabarmasını bekleyelim.
·         Limon suyunu da üzerine gezdirelim ve güzelce karıştıralım.
·         Biberlerin içlerini çok fazla taşırmadan doldurmaya başlayalım.
·         Ağızlarını dilimlenmiş kabuklu domatesle kapatalım.
·         Yayvan bir tencereye dolmalarımızı dikine yerleştirelim.
·         Üzerlerine biraz tuz serpip, biberlerin yarısına gelecek kadar sıcak su koyalım.
·         Arzu ederseniz dolmaların üzerlerine bir tabak kapatabilirsiniz
·         Tencerenin kapağını kapattıktan sonra önce harlı daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.

·         Dolmanın altını kapatıp tenceresinde soğutalım. AFİYET OLSUN

DAHA FAZLA LEZZET

zeytinyağ 8005206554754571004

Yorum Gönder

  1. ellerinize sağlık yazın dolaptan hiç eksik olmaması gereken bir zeytinyağlı:)

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık. Benim annemde kavurarak yapar dolmaları. Ben biraz daha tembelim galiba çiğden yapıyorum.. Gözünüz aydın abinize kavuşmuşsunuz.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Böylr geleneksel yemek paylaşımlarını çok seviyorum. Görünce aklımıza geliyor. Görünüş de gerçekten müthiş. Ben ek olarak şeker de koyarım hatta biraz fazla şekerli seviyorum zeytinyağlı dolmayı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ederim :) Bende karabiber ve kırmızı toz biberi bolca kullanıyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Tarifinizi denedim ve cok begendim...
    Tesekkürler



    YanıtlaSil

emo-but-icon

.........

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

Paylaşalım..

facebook twitter google+ youtube

FACEBOOK SAYFAMIZ

Popüler Yayınlar

Email Takip

Translate

item