CACIK
CACIK Yaz aylarında neredeyse en sık yaptığım tariftir. Özellikle patlıcan yemeklerinin, biber dolmasının, domates soslu makarnanın...
https://mutfakvetatlar.blogspot.com/2013/06/cacik.html
CACIK
Yaz aylarında neredeyse en sık yaptığım tariftir. Özellikle patlıcan yemeklerinin, biber dolmasının, domates soslu makarnanın yanında olmazsa olmazımdır :)
Yapımı her ne kadar basit görünse de herkesin yaptığı Cacık güzel olmuyor :( Bazıları yoğurdu ayran kıvamında yapıp, salatalığı rendeleyip kullanıyorlar. Rende salatalık çabuk sulanıyor ve ağızda yumuşacık oluyor :( Salatalığı ben minik küpler halinde doğranmış seviyorum; biraz dişe gelmeli. Sarımsak ve tuzu yerinde olmalı...
Cacık tariflerinin bir çoğunda ise nane yerine dereotu kullanılır. Bu benim damak tadıma uymuyor :( Özellikle ben taze naneli cacık severim Bir de naneyi bahçemizden toplamışsam misss gibi nane kokulu cacığın tadına doyum olmaz :)
Başarılı Cacık yapmanın püf noktası bana göre önce sarımsaklı yoğurdu hazırlayıp üzerine salatalık ve naneyi eklemektir. Önce salatalıkları doğrayıp sonra sarımsak ve yoğurdu eklerseniz yoğurdu istenilen kıvamda karıştıramazsInız. Naneyi kararmaması için en son aşamada eklemenizi öneririm...
Servis esnasında ise üzerine hafif zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Bu benim tercihim olmadığı için kullanmıyorum. Ayrıca arzu ederseniz Cacığı buz parçaları ile de servis yapabilirsiniz...
Malzeme listesinde tam oranları yazmadım. Çünkü bazen yoğurt katı oluyor daha fazla su kullanıyoruz. Ev yoğurdu kullandığımızda ise hazır yoğurt kadar katı olmuyor, daha az su kullanıyoruz.
- MALZEMELER:
- Yoğurt
- salatalık
- tercihen taze nane (veya kuru nane)
- sarımsak
- su
- tuz
- Arzuya göre üzerine:
- Zeytinyağı
- YAPILIŞI:
- Öncelikle sarımsakları karıştırma kabına rendeleyin veya ezerek alın, üzerine yeteri kadar tuz ekleyip güzelce karıştırın.
- Üzerine yoğurdu ekleyip mümkünse çırpma teli kullanarak pütürsüz bir hal alıncaya kadar yoğurdu çırpın. Suyu ilave edin. Kıvamı ayrandan koyu olmalıdır.
- Salatalıkları güzelce yıkayın ve alacalı soyun.
- Salatayı İnce şeritler halinde doğrayıp minicik küpler halinde kesin.
- Hemen yoğurtlu karışıma ekleyin.
- Naneyi de ince kıyım doğrayıp ilave edin.
- Güzelce karıştırdıktan sonra kaselere paylaştırın.
- Soğuk servis yapmanızı öneririm.
- AFİYETLER OLSUN
Ellerinize sağlık. Çok haklısınız bende küp küp doğrarım annemizden öyle gördük. Salatalığı çiter gibi yapıp küpler halınde hazırlarım. Sunum harika. Mis aldım fincanın bir tanesini evde spagetti var yanına lazımdı:))
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Ben de annemden öğrendim, en büyük öğretmenimdem.
YanıtlaSil