BEYAZ LAHANA SARMASI
BEYAZ LAHANA SARMASI Geleneksel yemeklerimizden, sofralarımızın baş tacı; SARMA. İster yaprak sarması ister kara lahana sarmas...

https://mutfakvetatlar.blogspot.com/2012/12/beyaz-lahana-sarmasi.html?m=0
BEYAZ LAHANA SARMASI
Geleneksel yemeklerimizden, sofralarımızın baş tacı; SARMA. İster yaprak sarması ister kara lahana sarması ister beyaz lahana, hepside ayrı lezzetlerde ayrı damak tadındalar. Yapımı biraz zaman ve emek istiyor ama böyle bir lezzet için değer :)
·
MALZEMELER:
·
1 adet sarmalık beyaz lahana
·
5 -6 adet büyük boy
kuru soğan
·
1,5 su bardağı
zeytinyağı
·
3- 3,5 su bardağı
pirinç
·
1 demet maydanoz
·
1 demet taze nane
veya tepeleme 1,5 çorba kaşığı kuru nane
·
tuz- karabiber-
kırmızı toz biber
·
YAPILIŞI:
·
Lahananın
yapraklarını tek tek ayırdıktan sonra, bol suda hafif yumuşayana kadar
haşlayalım.
·
Soğuk sudan
geçirelim ve süzgece alıp suyunu süzdürelim.
·
Geniş bir tencereye
yağı alalım ve ince kıyım doğranmış soğanlarımızı pembeleşinceye kadar
kavuralım. Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyelim birkaç dakika kavuralım.
·
İnce kıyım doğranmış maydanoz ve taze naneyi
de ekleyelim.
·
Baharatlarını katalım.
·
Yalnız baharatları bolca katmanızı öneririm.
·
Ocağın altını ve tencerenin kapağını kapatalım,
iç harcımızı dinlendirelim.
·
Yaprakları tek tek
açıp hazırlayalım.
·
Lahananın damarlı kısımlarını dikkatlice
bıçakla keselim.
·
Çok büyük yaprakları ikiye bölmenizi öneririm.
·
Yaprağın geniş kısmına iç harcımızı çok fazla
doldurmadan koyalım.
·
Yaprağın yan kısımlarını hafifce malzemenin
üzerine doğru katlayalım ve sigara böreği sarar gibi sıkı bir rulo şeklinde
saralım.
·
Serçe parmağımızla
her iki ucu içine doğru itelim ki pirinçler pişerken dışarı çıkmasınlar.
·
Yayvan bir
tencerenin tabanına lahanadan arta kalan parçaları yerleştirelim.
·
Yeteri kadar tuz atalım ve sarmalarımızı
düzgün bir biçimde sıra sıra tenceremize dizelim
·
Tüm sarmalar bittikten sonra yine hafifce tuz
serpelim.
·
Yeteri kadar zeytinyağı üzerlerine gezdirelim
ve arzuya göre limon dilimleri sıralayalım veya limon sıkalım. Sarmaların
açılmaması için üzerlerine bir tabak kapatalım.
·
Üzerine suyu görebileceğimiz seviyede sıcak su
koyup tenceremizin kapağını kapatalım.
·
Su kaynamaya başladığında ocağın altını
kısarak sarmamızı pişirelim.
·
AFİYET OLSUN
·
·
FISTIKLI- KUŞ
ÜZÜMLÜ İÇ MALZEME İÇİN
·
·
Yarım kilo pirinç
·
1 kilo kuru soğan
·
1 demet maydanoz
·
1 demet dereotu
·
1 demet taze nane veya 1 yemek kaşığı kuru
nane
·
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
·
1 kahve fincanı kuş üzümü
·
Yeterince tarçın- tuz- karabiber- 1 silme
yemek kaşığı toz şeker
·
zeytinyağı
·
1 adet limon
·
YAPILIŞI:
·
Soğanları yemeklik
doğrayalım ve fıstıklarla birlikte pembeleşene değin kavuralım.
·
Pirinçleri ilave
edip kavurmaya devam edelim.
·
Pirinçler tane tane
olunca suda bekletilmiş ve süzülmüş üzümü ve sonra baharatları ekleyelim.
·
Yarım çay bardağı
kadar su ilave edelim suyunu çekene değin kısık ateşte pişirelim.
·
İnce kıyım
yeşillikleri doğrayıp ilave edelim ve demlenmeye bırakalım.
·
AFİYET OLSUN
Afiyetler olsun. Tuzluda tatlıyı bir türlü sevemedim. Üzümsüz alıyorum 2 tane. mIMMM çok güzel olmuş..
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Bende acılı seviyorum <3
YanıtlaSilellerine sağlık bende dün yaptım şuandada içim kıyıldı hem yazıyorum sana hemde yiyorum,eklicem bende fotoları tabi seninki gibi böyle kalem gibi olmadılar çok güzel sarmışssın ama benimkiler tombulcana oldular:))) ama lezzetli oldular:)yaprek sarmasını hiç birşeye değişmem çerez gibi yeniyor en güzeli o.sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkür ederim :) Lahananın yaprakları güzeldi, düzgünce sarıldı :)
YanıtlaSil