ÇITIR SOKAK SİMİDİ
YAPIM AŞAMALARI Simit saraylarından aldığımız simitlerde...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2012/01/citir-sokak-simidi.html
YAPIM AŞAMALARI
Simit saraylarından aldığımız simitlerden daha güzel ve çıtır;
SOKAK SİMİDİ ( 10 ADET ORTA BOY )
·
MALZEMELER:
·
1 su bardağı ılık su
·
1 su bardağı ılık
süt
·
1 adet yumurta
·
yarım paketten
biraz fazla yaş maya
·
2 yemek kaşığı toz
şeker
·
2 tatlı kaşığı tuz
·
2-3 yemek kaşığı
sıvı yağ
·
aldığı kadar un (6
su bardağı kadar un)
·
ÜZERİ İÇİN: Bolca
susam- 2 yemek kaşığı pekmez- 2 yemek kaşığı su ( Pekmez üzerinin nar gibi
kızarmasını sağlıyor.)
·
YAPILIŞI:
·
Yoğurma kabımıza
,ılık su ve ılık sütü alıp ve mayayı
ilave edip karıştırıyoruz
·
. Mayanın kabarması
için 2-3 dakika bekliyoruz
·
.Mayamız
kabardıktan sonra sıvı yağı, yumurtayı
ekliyoruz.
·
Unun üzerine tuz ve
şekeri serpip hamuru yoğuruyoruz.
·
Yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.
·
Hamurumuzun üzerini
naylon veya temiz bir bezle örterek
mayalanması için ılık bir ortamda bekletelim
·
.30- 40 dakika
arasında sonra hamurumuz iki katı büyüklüğüne çıkmış oluyor
·
.HAMURUMUZ
MAYALANIRKEN BİZDE TEFLON TAVADA KISIK ATEŞTE 15-20 DAKİKADA SUSAMLARI SÜREKLİ KARIŞTIRARAK NAR GİBİ OLANA DEĞİN KAVURALIM.
·
Mayalanan hamuru
uzunca rulo haline getirelim ve 10 eşit parçaya bölelim.
·
Her bir parçayı
uzun şerit haline getirelim.
·
Uzun şeridimizi
ikiye kıvırıp, Saç örgüsü şeklini verelim.
·
İki ucunu elimizi
hafif suyla ıslatarak birleştirelim ve yuvarlak simit şekli verelim.
·
Pekmezin içine az su katıp, pekmezimizin kıvamını
inceltiyoruz.
·
Simidimizin üstünü
ve de alt kısmını fırça ile pekmezli sulu karışımdan sürelim.
·
Daha sonra
kavrulmuş susamlara simidimizi önlü
arkalı olarak buluyoruz.
·
Susamlara
batırılmış simitleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye teker teker aralarda boşluk
olacak şekilde dizelim. Simitleri fırına vermeden önce fırını 200 C de 5 dakika
ısıtın ve fırını kapatın. fırının sıcaklığı ile simitlerin mayalanması daha
hızlı oluyor.
·
Tepsiyi fırına
koyduktan sonra 220 derecede simitler iyice kızarana değin pişirelim.
·
NOT: Dışarıdan
aldığımız simitler akşama kadar hemen kururlar,bu tarifte ertesi gün dahi, taze
kaldığını göreceksiniz.
·
AFİYET OLSUN
Simit deyip geçmemek lazımmış:)) çok emekli.. ellerinize sağlık..
YanıtlaSilİşte geleneksel lezzete ulaşmanın en kolay yolu.
YanıtlaSilellerinize saglik cok severim
YanıtlaSilelinize sağlık..kavrulan susamlar tekrar pişince kapkara olmaları gerek miyor mu sizinkiler çok güzel olmuş....
YanıtlaSilSusamları gayet kısık ateşte sürekli karıştırarak kavuruyoruz, renkleri hafif kırmızı oluyor. Pekmezli su ile birleşince pişerken daha kırmızı oluyor
YanıtlaSiltşk ederim deneyeceğim bende............
YanıtlaSil