AÇMA ( SADE VEYA ZEYTİN EZMELİ)
AÇMA ( SADE VEYA ZEYTİN EZMELİ) İçinizi açacak...misafirlerinizi mutlu edecek bir " AÇMA " tarifidir... Ben sade ve zeytin e...
https://mutfakvetatlar.blogspot.com/2014/08/acma-sade-veya-zeytin-ezmeli.html
AÇMA ( SADE VEYA ZEYTİN EZMELİ)
İçinizi açacak...misafirlerinizi mutlu edecek bir "AÇMA" tarifidir... Ben sade ve zeytin ezmeli olarak yaptım...Her iki çeşidi de harika oluyor...
· MALZEMELER
·
2 su bardağı ılık süt
·
1 su bardağı ılık
su
·
1 su bardağı
sıvı yağ
·
1 çay bardağı toz
şeker
·
1 tatlı kaşığı tuz
·
1 paket yaş maya
·
alabildiğince un (
9 su bardağı civarında)
·
ÜZERİ İÇİN:
·
2 adet yumurta
sarısı
·
1 yemek kaşığı sıvı
yağ
·
çörek otu
·
ARASI İÇİN:
·
125 gr tereyağı
veya margarin
·
arzuya göre bir
küçük kutu zeytin ezmesi
·
YAPILIŞI:
·
Yoğurma kabına,
Ilık süt, ılık su ve yaş mayayı alıp, maya eriyinceye kadar karıştırın.
·
Sıvı yağ tuz ve
şekeri ekleyip karıştırın.Tuz ve azar azar unu ekleyip kulak memesi kıvamından
daha yumuşak bir hamur yoğurun.
·
Hamurumuzun üzerini
örterek mayalanmasını bekleyeli,m.
·
Mayalanan
hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparın ,ister elinizle ster merdane
yardımıyla hafif unlu zeminde tatlı tabağı büyüklüğünde bezeleri açın.( .28 adet kadar beze elde edebilirsiniz).
·
İçine yeteri kadar yağ sürün.
·
Arzu ederseniz sade
yerine zeytin ezmeli yapabilirsiniz. yağın üzerine yeteri kadar
zeytin ezmesi sürün.
·
Hamuru rulo
şeklinde sarıp, biraz çekerek inceltin.
·
Her iki ucundan tutarak ters yönlerde büküp
uçlarını birleştirin ve birleşme yerine
elinizle bastırın.
·
Yağlanmış fırın tepsiye aralıklarla dizin.
·
Üzerlerine sıvı yağ
ile karıştırdığımız yumurta sarılarını bolca sürelim ve çörek otu serin.
·
10 dakika kadar
tepside mayalandırdıktan sonra 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra üzerlerine
hemen nemli bir bez örterek yumuşaması için 3-4 dakika bekletin.
·
AFİYET OLSUN
Zeytinli açmayı cok severim.Mutlaka deneyecegim ,ellerinize saglik ;)
YanıtlaSilbende cok begendım en yakın zamanda esıme yapmak ısterım :) ona serbest
YanıtlaSilYaptım çok beğendim. Teşekkürler. http://terbiyelisulukofte.blogspot.com.tr/2015/01/acma-zeytin-ezmeli-ve-sade.html
YanıtlaSilZeytinli açmalara bayılırım. Çok iştah açıcı görünüyorlar. Ellerinize sağlık. Sevgiler
YanıtlaSilZeytin ezmesini poğaçalara simitlere çok yakıştırıyorum. Hatta pizza yaptığım zaman kendime bir tane zeytin ezmeli pizza yapıyorum... Lezzeti peynirin önüne geçiyor... Bu açmaların lezzetini de tahmin edebiliyorum.. Ellerinize sağlık...
YanıtlaSil