ZZEYTİNYAĞLI KIRMIZI BİBER DOLMASI Kırmızı biber kanserle savaşta en büyük yardımcı sebzelerden biridir. İçerisinde bulunan l...
https://mutfakvetatlar.blogspot.com/2013/07/zeytinyagli-kirmizi-biber-dolmasi.html
ZZEYTİNYAĞLI KIRMIZI BİBER DOLMASI
Kırmızı biber kanserle savaşta en büyük yardımcı sebzelerden biridir. İçerisinde bulunan likopen kansere karşı oldukça etkilidir. Prostat, pankreas ve rahim kanseri bu kanser çeşitleri arasındadır. Aynı zamanda içinde bol miktarda C vitamini ve potasyum barındırır.
Sizlere iki ayrı çeşit iç malzeme yazdım;domatesli- zeytinyağlı ve kuş üzümlü- fıstıklı. Damak tadınıza uyan tarifi deneyebilirsiniz. AFİYET OLSUN
·
MALZEMELER:
·
8-10 adet kırmızı
biber ( İnce kabuklu)
·
2 su bardağı pirinç
·
5-6 adet kuru soğan
·
3 adet domates
·
1 su bardağı
zeytinyağı
·
yarım demet
maydanoz
·
yarım demet taze
nane veya 1 çorba kaşığı tepeleme kuru nane
·
tuz- karabiber-
kırmızı toz biber
·
ÜZERİ İÇİN:
·
1-2 adet domates
·
YAPILIŞI:
·
Biberlerimizin
saplarını iyice içeri bastırıp, dikkatlice çekirdek yataklarını çıkaralım ve
yıkayalım.Suyunu süzdürelim.
·
Geniş bir tencereye zeytinyağını koyalım ve
ince kıyım doğranmış soğanlarımızı pembeleşene değin kavuralım.
·
Pirincimizi
nişastası gidene değin yıkayalım, kavrulmuş soğana ekleyelim ve birkaç dakika
kavuralım. Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde keselim ve tencereye
ilave edelim.
·
İnce kıyım
doğranmış maydanoz ve naneyi de ekleyip,
bir kaç dakika pişirelim.
·
Baharatlarını
ekleyip ocaktan alalım ve tencerenin kapağı kapalı olarak dinlenmeye bırakalım.
·
Dolmalarımızı
pişireceğimiz tencerenin tabanına yeteri kadar tuz serpelim
·
Dolmalarımızı iç
malzemeyle doldurmaya başlayalım, yalnız tamamını doldurmayalım, pirincin
kabarma payını bırakalım.
·
Dolmalarımızın
üzerine kabukları kesilmemiş birer dilim domatesle kapak yapalım.
· Üzerine bir tabak kapatalım.
·
Dolmaların yarısına
gelecek kadar sıcak su koyalım, önce harlı daha sonra kısık ateşte pişirelim.
·
Pişip pişmediğinden
emin olamazsanız bir dolmanın ucundan çatalla kontrol ediniz.
·
Arzu ederseniz biberlerin sapından fotoğraftaki gibi kapak
yapabilirsiniz.
·
AFİYET OLSUN
·
BİBER DOLMASI (
FISTIKLI- KUŞ ÜZÜMLÜ)
·
MALZEMELER:
·
8-10 adet kırmızı
biber ( İnce kabuklu)
·
2 su bardağı pirinç
·
6 adet büyük boy
kuru soğan
·
1 su bardağı
zeytinyağ
·
1 yemek kaşığı kuru
nane
·
yarım yemek kaşığı
toz şeker
·
1 dolu çay kaşığı
dolma baharı ( Arzuya göre)
·
1 dolu çay kaşığı
tarçın
·
yarım demet
maydanoz
·
tuz- karabiber
·
yarım limon
·
2 -3 adet domates
·
1 yemek kaşığı kuş
üzümü
·
1 yemek kaşığı
helva fıstığı
·
YAPILIŞI:
·
Biberlerin sap ve
çekirdek kısmını baş parmağımızla zedelemeden çıkaralım.
·
Soğanları incecik
yemeklik doğrayalım ve fıstıklarla birlikte zeytinyağında pembeşene kadar
kavuralım. Pirinçleri yıkayalım ve süzüp soğana ekleyelim.
·
Bir kaç dakika kadar pirinçleri kavuralım.
·
1 çay bardağı su,
tuz, şeker ve yıkanmış üzümü katalım.
·
Kısık ateşte suyunu çekerken içine nane, bahar,
tarçın, karabiber, ince kıyılmış, maydanozuda ekleyelim ve altını kapatıp, 15
dakika kabarmasını bekleyelim.
·
Limon suyunu da
üzerine gezdirelim ve güzelce karıştıralım.
·
Biberlerin içlerini
çok fazla taşırmadan doldurmaya başlayalım.
·
Ağızlarını dilimlenmiş
kabuklu domatesle kapatalım.
·
Yayvan bir
tencereye dolmalarımızı dikine yerleştirelim.
·
Üzerlerine biraz
tuz serpip, biberlerin yarısına gelecek kadar sıcak su koyalım.
·
Arzu ederseniz
dolmaların üzerlerine bir tabak kapatabilirsiniz
·
Tencerenin kapağını
kapattıktan sonra önce harlı daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar
pişirelim.
·
Dolmanın altını
kapatıp tenceresinde soğutalım. AFİYET OLSUN