MANTI
MANTI Her yörede bilinen fakat her yöreye göre bazı farklılıklar gösteren bir tariftir...Sarımsaklı yoğurtlu nefis bir tat....Bazıla...
http://mutfakvetatlar.blogspot.com/2012/02/manti_11.html
MANTI
Her yörede bilinen fakat her yöreye göre bazı farklılıklar gösteren bir tariftir...Sarımsaklı yoğurtlu nefis bir tat....Bazılarına yapımı oyalayıcı gelse de bana kurtarıcı bir tarif olarak geliyor..Oldukça sık yaparım...Özellikle kardeşlerim geldiğinde...Çok seviyorlar...
·
MALZEMELER:
·
500 gram un
·
1 adet yumurta
·
2-3 çay kaşığı tuz
·
yeteri kadar su
·
İÇ MALZEMESİ:
·
250-300 gr kıyma
·
1 adet orta boy kuru soğan
·
tuz-karabiber
·
arzuya göre bir tutam ince kıyılmış maydanoz
·
ÜZERİ İÇİN:
·
1 kilo kadar yoğurt
·
sarımsak - tuz
·
SOSU İÇİN:
·
Tereyağı ve sıvı yağ
·
nane- pul biber- 1 tatlı kaşığı salça
·
YAPILIŞI:
·
Unu geniş bir yoğurma kabına alalım ve ortasını havuz gibi açıp,
yumurta, tuz ve suyu ekleyelim.
·
Kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur yoğuralım.
·
Hamurumuzu 3 bezeye ayıralım.
·
Bezeleri unlayarak üzerine hafif nemli bir örtü örterek dinlenmeye bırakalım.
·
İÇ HARCI İÇİN:
·
Kıymaya rendelenmiş soğan, tuz ve karabiber ekleyerek güzelce yoğuralım
·
Beze haline getirdiğiniz hamurların ilkini tezgaha un serperek oklava veya merdane ardımıyla 2 mm kalınlığında
açalım.
·
Açtığımız mantı hamurunu bıçak yardımıyla 2,5-3 santim kalınlığında önce
boyuna, sonrada enine keserek küçük kareler oluşturalım.
·
Karelerin ortasına birer çimdik kıymalı harçtan koyarak çaprazlama uçları
birbirine yapıştıralım.
·
Kapattığımız mantılarımızı unlu bir tepsiye sıralayalım.
·
MANTININ PİŞİRİLMESİ:
·
Geniş bir tencerede tencereyi çok doldurmayacak kadar kadar su kaynatalım.
Kaynayan suyun içine 1 tatlı kaşığı kadar sıvı yağ ve yeteri kadar tuz atalım.
·
İyice kaynayan suya mantılarımızı atalım.
·
Ara sıra mantıları ezmeden karıştıralım.
·
Yaklaşık 15 dakika kadar pişirelim.
·
Tek bir mantıyı çıkarın pişip pişmediğini test edin.
·
Eğer ortadan kolaylıkla bölünüyorsa pişmiştir veya tadınız
·
Pişen mantımızı süzelim ve servis tabaklarına pay edelim.
·
Bu arada sarımsakları ezip tuz ile birlikte yoğurda karıştıralım.
·
Eğer yoğurdun kıvamı çok yoğunsa biraz su katalım
·
Sos malzemelerini küçük bir tavaya alalım ve kısık ateşte pişirelim.
·
İlk sıcaklığı çıkan mantımızın üzerine sarımsaklı yoğurdu ve üstüne de
sosumuzdan dökelim.
·
AFİYET OLSUN