Yabani Pirinç ile Yaza Sağlıklı Başlangıç
YABANİ PİRİNÇ İLE YAZA SAĞLIKLI BAŞLANGIÇ Promedia' nın davetiyle katıldığım s ağlık ve beslenme avantajları nedeniyle t...

YABANİ PİRİNÇ İLE YAZA SAĞLIKLI BAŞLANGIÇ
Promedia' nın davetiyle katıldığım sağlık ve beslenme avantajları nedeniyle tüm dünyada kullanımı her geçen gün artmakta olan yabani pirinç kullanımı konusunda düzenlenen etkinlik için Nişantaşı Kırıntı Restaurant' taydık... Yabani Pirinç ile hazırlanmış nefis bir menü bizleri bekliyordu...
İçeriğindeki yüksek lif, protein, mineral ve vitaminler ile mutfaklarda kullanımı artan yabani pirinç ile yapılmış çeşitli yiyecekler, Kırıntı Restaurant’ın menüsünde bulunuyor. USA Rice Federation tarafından gerçekleştirilen “Yabani Pirinç ile Yaza Sağlıklı Başlangıç” etkinliğinde ev sahipliği yapmanın kendilerini çok memnun ettiğini belirten Kırıntı Restaurant işletme sahibi Deniz Erkul, müşterileri arasında yabani pirinçli menülere olan ilginin giderek arttığını vurguladı...
Deniz Erkul bizleri o kadar sıcak ve samimi ağırladı ki Kırıntı Restaurantın üçüncü katında bulunan toplantı salonunda bizleri evimizde hissettirdi....Teşekkür ederiz...
Adres:
Abdi İpekçi Cad. No:32
Şişli - Nişantaşı (0212) 291 26 92
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger: “ Tahıl Grubunun En Değerlisi Yabani Pirinç”
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger ise yabani pirincin diğer tüm tahıllar arasında en yüksek besin değeri içeriğine sahip olduğunun altını çizdi. Özger; “Yabani pirincin en önemli özelliklerinden biri de glütensiz olması. Glüten intoleransı Türkiye’de çok yaygın. Bu nedenle glütensiz yiyecek tüketiminde yabani pirinç öneriler arasında başı çekiyor. Bununla birlikte yabani pirinci normal pirinç ile karşılaştırdığımızda 2 kat daha fazla protein, çok daha az yağ, 6 kat daha fazla lif, 2 kat daha fazla demir, 4 kat daha fazla fosfor, 3 kat daha fazla kalsiyum ve 5 kat daha fazla potasyum içerdiğini görüyoruz. Ayrıca yabani pirinç yüksek antioksidan içeriğe sahip olmasıyla yaşlanmayı geciktiriyor” dedi.
Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger'in RENKLERLE DİYET adlı kitabı...İçinde değerli bilgiler ve sağlıklı reçetelerden oluşuyor...
- Amerika'ya özgü su çim bir ile üç metreye kadar büyüyebilir ve köklerini ıslak toprak derinliklerine yerleştirir.
- Yüksek nem içeriğinden dolayı (%40 ) ,yeni hasat edilmiş yabani pirinç işlenmemiş halde pek uzun süre dayanmamaktadır. Bu nedenle tanelerdeki nem oranı çeşitli işlemlerle %10 'un altına çekilmektedir.
- Nemin çekilmesi ,hububatın yeşil rengini koyu ,neredeyse siyaha yakın bir kahverengiye dönüştürmektedir.
- Yabani pirincin düşük yağ oranı,niteliğinde herhangi bir kayıp olmaksızın uzun bir depolama ömrünü mümkün kılmaktadır.
- Yabani pirinç saf olarak ya da diğer pirinçleri birlikte harmanlanmış bir şekilde kullanılabilir.Yabani pirinç ile pişirilmiş pilav lezzetinin yanı sıra balık ve et yemeklerinin yanı sıra vejetaryen yemeklerle birlikte sunulabilmektedir .
- Çizilmiş yabani pirinç : Yabani pirincin üzerindeki siyah kepek tabakasının mekanik olarak çizilmesi sonucunda elde edilir.
- Böylelikle yabani pirinç hızlı su çeker ve pişirme süresi azalır.
- Çizilmemiş yabani pirincin pişmesi süresi 45-50 dakika iken ; çizilmiş yabani pirincin pişmemiş süresi 20 dakikadır.
- Ayrıca hızlı pişmemiş süresi sayesinde diğer orta taneli pirinçleri rahatlıkla karıştırılarak kullanılabilir.
- Yabani pirinç pişirmeden önce suya yatırılmamışsa,dört katı tuzlu suda 45 ila 55 dakika suyu çekilen kadar pişirin.
- Tanelerinin üçte ikisi açılıp, krem rengi içleri ortaya çıktığında yabani pirinç pişmiş demektir.
- Eğer çizilmiş yabani pirinç temin edemezsiniz, normal yabani pirinci 45-50 dakika pişirilir ve sonradan azar azar porsiyonlarda kullanmak üzere dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Doğru soğutulmuş yada dondurulmuş pirinç sorunsuz bir şekilde yeniden ısıtılabilir. Pirinci 1:8 oranında sıvı yağ yaklaşık 5 dakika 75 C de ısıtıp ve hemen servis edebilirsiniz. Hızlı pişirme için mikrodalga fırında kullanılabilir.
- Pişmemiş yabani pirinç kapalı kaplarda ,serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilebilir.
- Pişmiş yabani pirinç ise buzdolabında 2 -3 gün ve dondurucuda 6 ay saklanabilir.