ÇITIR SİMİT
· Malzemeler:
· 1 kg un
· 50 gr şeker
· 25 gr tuz
· 100 gr Ayçiçek yağı
· 1 yumurta
· 500 gr su
· 25 gr maya
· Yüzeyi için:
· Yarı yarıya sulandırılmış üzün pekmezi
· Susam
YAPILIŞI:
·
Tezgaha unu alalım ve ortasını
havuz gibi açalım.
·
Ortasına su ve
maya,yumurta, sıvı yağı alalım ve maya eriyinceye kadar karıştıralım.
·
Şeker ve tuzu unun
üzerine serpelim.
· Ortadan başlayarak yoğurmaya devam edelim.
· Yavaş yavaş kenardaki unları içeriye doğru alarak, sert kıvamlı bir hamur yoğuralım.
·
Hamuru yoğurduktan sonra üzeri kapatarak 10 dakika
dinlenmeye bırakalım.
·
Dinlenen hamuru tezgaha serelim ve eşit olarak dilimlere keselim.
·
Bezeleri yuvarlayalım.
· (Ustalar her
iki avuçlarının arasına birer beze
alarak ustaca yuvarlıyorlar.
.Bu yöntemle her
iki bezede aynı büyüklükte oluyormuş.)
·
Hazırlanan
bezeleri 10 dakika daha
dinlendirelim.
·
Bezelerden ilk yaptığımızı alalım ve ortasına parmak batıralım ve ikiye katlayıp bir şerit yapalım.
·
Püf noktası şeridin uçlarını inceltmeyip kalın
bırakıyoruz.
·
Daha sora simidi şekillendirme aşamasında
doğru bir bağlama yapmak için bize yardımcı olacaktır.
·
Tüm bezeleri aynı işlemden geçirelim.
·
Ve ilk yaptığımız bezeden başlayarak ustamızın
fotoğrafta yaptığı gibi iki elimizle avuç içini kullanarak uzunca bir rulo yapıyoruz.
·
Bu rulonun her iki ucundan
tutarak ters yönlerde burgu yapıyoruz.
·
( Ustalarımız aslında çok farklı bir yöntemle
bunu yapıyorlar ama bu daha profesyonellik gerektiriyor.)
·
Burgu yaptığımız ruloyu havaya kaldırıyoruz, doğru
bir burgu işlemi yapmışsak, kendi kendine ikiye katlanıp saç örgüsü şeklini
alıyor.
·
Bu aşamayı fotoğraflayamadım ,çünkü ustalar o
kadar hızlı yapıyorlar ki çekim yapmak mümkün olmadı :(
·
ŞİMDİ SİMİDİN EN ÖNEMLİ KISMANA GELİYORUZ; BAĞLAMA YANİ İKİ UCU BİRBİRİNE
BİRLEŞTİRME.
·
Gördüğünüz gibi örgü şeklindeki
simidin bir ucu açık diğer ucu kapalı.
·
Açık bir ucu alta koyuyoruz, kapalı ucu
üzerine koyup bastırıyoruz.
·
Açık diğer ucuda üzerine koyup,
·
sıkıca bastırıp, simidi bağlıyoruz
(Birleştiriyoruz.) ( Sandaviç yapar gibi düşününüz. Açık bir uç altta,ortada
kapalı uç ve en üstte diğer açık uç. )
·
Birleştirdiğimiz yeri avucumuzn içiyle bastırıp rulo yapar gibi yoğuruyoruz.
·
Simit şeklimiz hazırdır.
·
Hazırladığımız simitleri tarifteki ölçülere
göre pekmezli suya batırıp çıkaralım.. (Üzüm pekmezi simidi daha çıtır yapıyormuş.)
·
Bunun işlem için bir süzgeç veya delikli bir kepçe
kullanabilirsiniz.
·
Simitleri kavrulmuş bolca susama batıralım.
·
Simitleri elimizle biraz incelterek YAĞLANMAMIŞ fırın tepsisine aralıklarla
dizelim.
·
175 derecelik fırında 20 dakika pişirelim.
·
YALNIZ, 12. dakikada simitleri alt üst ederek pişirmeye devam edelim.
·
Çıtır simitlerimiz hazırdır.çayda
hazırsa AFİYET OLSUN
Güzel bir etkinlikti...Kalemine sağlık.
YanıtlaSilEvetttt, tekrarını bekliyoruz :)
YanıtlaSilBayram sabahına yaptım ama tarifi vermedim çok lezzetli idi
YanıtlaSilBende denedim gercekten çok lezzetli herkese tavsiye ederim
YanıtlaSilhttps://www.facebook.com/dakimuhammed/posts/324495287708130
YanıtlaSilSimitler nefis görünüyor.Kaleminize sağlık :)
YanıtlaSil