Nar Türkiye'nin iklimi ile uygundur ve hemen hemen her bölgede yetişebilir. En çok nar yetiştiriciliği ise Ege, Akdeniz ve G...
.JPG)

Nar Türkiye'nin iklimi ile uygundur ve hemen hemen her bölgede
yetişebilir. En çok nar yetiştiriciliği ise Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu
bölgesinde yapılır.. Özellikle Denizli İli Irlıganlı kasabasında yoğunlukla
yetiştrilmektedir. Ayrıca Irlıganlı da yetişen narlar ihracat için en çok tercih
edilen nar'dır.
Side (Antalya) Nar demektir.
Eşimin en yakın arkadaşının düğünü için
Fethiye' ye gitmiştik, neredeyse her evin bahçesinde, nar, portakal,
limon ve greyfurt ağaçları göze çarpıyordu. Sabah kalkıp bahçeden portakalı
toplayıp kahvaltıya portakal suyu çıkarmak, eminim bir çoğumuzun hayalidir.
Yani benim hayallerim arasında :)
Geçtiğimiz hafta tatil için Kazdağları
üzerinden Bodrum'a gittik.Bu ülkede yaşadığımız için çok şanlıyız. Doğası,
havası, zeytini, sebzesi, tarihi vs.
Bodrum' da sevgili arkadaşlarımıza konuk olduk. Sofrada genelde hep
kendi bahçelerinden yaptığı ürünler yer alıyordu.Limon,kabak tatlısı,kekik,
zeytinler, reçeller,turşular nar ekşisi,annesinin yaptığı peynir vs.
Nar ekşisini çok beğendim. kendilerinin yaptığını öğrenince hemen
tarifini aldım :) Ama onlar kamyonlar dolusu nardan yapıyorlarmış. Bize de
kocaman bir kavanoz nar ekşisi hediye ettiler. Eve gelir gelmez fotoğrafını
çektim ve sizlerle paylaşıyorum.
SEVGİLİ ARKADAŞIMIZ GÜLCAN ARABULAN' a TARİFİ VE KONUKSEVERLİĞİ İÇİN TEKRAR TEŞEKKÜR EDERİZ.
BODRUM'A SEVGİLER...
EV YAPIMI NAR EKŞİSİ
Salataların vazgeçilmez tadı
·
Narları ortadan ikiye ayıralım ve geniş bir leğenin içine taneleyelim. (Ekşi nar kullanıyoruz.)
·
Taneleme işleminin kolay olması için narın kabuklu kısmından sopalarla
vuralım..
·
Yalnız zar kısmı ve beyaz taneleri mutlaka içinden ayıralım.
·
Yoksa acı bir tat bırakır.
·
Nar tanelerinin üzerine temiz bir
naylon örtelim.
·
(Biz sadece bu iş için kullandığımız uzun plastik çizmeleri giyiyoruz.)
·
Ve narların üzerine basalım,ezerek ve suyunu çıkaralım.
·
Çıkan nar sularını kazanlara veya kovalara dolduralım.
·
Biz bahçede kazanlarda kaynatıyoruz.
·
Nar suyu kaynamaya başladığında üzerinde oluşan köpükleri kevgir yardımıyla
alalım.( Çelik tencere kullanalım.)
·
Koyu bir kıvam alana kadar kaynatmaya devam edelim.( Bal kıvamı alana
kadar kaynatıyoruz.)
·
Kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
·
Şişelere veya kavanozlara paylaştırıp kapağını sıkıca kapatalım.
·
AFİYET OLSUN
NOT: Evde ilk deneme için 10 adet nardan yapılabilir. Narları taneleyip, katı meyve sıkacağında suyu çıkarılır, varsa küçük tüp üzerinde yoksa normal ocak üzerinde koyulaşıp kıvam alana kadar kaynatılır.
Evde nar ekşisi yapımı oldukça meşakkatli imiş. Ama lezzeti bu yorgunluğu unutturacak kadar harikadır. Ellerinize emeğinize sağlık.
YanıtlaSilAntepliler biraz daha farklı yapıyorlar. Pekmez yapımı gibi zor oluyor. Bu tarif kolaya benzesede çok oyalayıcı aslında. Gerçek nar ekşisi istiyorsak denemeliyiz. Soslarda yarı yarıya su var. Narı ayıklamak için bir aparat görmüştüm.
YanıtlaSilAslında evde ilk deneme için 10 adet nardan yapılabilir. Narları taneleyip katı meyve sıkacağından suyunu çıkarıp, varsa küçük tüpte yoksa normal ocak üzerinde koyulaşana kadar kaynatılır.
YanıtlaSil