HACI ABDULLAH LOKANTASI

HACI ABDULLAH LOKANTASI HACI ABDULLAH LOKANTASI ZORLU CENTER Türk Mutfağını geçmişten günümüze taşıyan Hacı Abdullah Lokantası &...


HACI ABDULLAH LOKANTASI
HACI ABDULLAH LOKANTASI ZORLU CENTER

Türk Mutfağını geçmişten günümüze taşıyan Hacı Abdullah Lokantası ' nı  bilmeyen yoktur sanıyorum...İstiklal caddesine gittiğimizde fırsat buldukça Hacı Abdullah lokantasına gideriz...Mekanın  vitrini bile insanı cezbeder...Çeşit çeşit komposto ve turşu kavanozları...

Sevgili Şafağın Dünyası ' nın davetiyle bu defa Zorlu Center da açılan Hacı Abdullah lokantasına gittik...Yine müthiş lezzetler ve nezih bir mekan...

Hacı Abdullah yemeklerinin lezzet sırrını merak ediyor musunuz?
  • Tüm yemekler eski usül bakır kazanlarda pişiriliyor. Bu kazanlar 2 haftada bir kalaylanıyor.
  • Tüm yemekleri içme suyu ile yapıyor. Asla terkoz/çeşme suyu kullanılmıyor.
  • Yemeklere kullanılan yağlar Urfa'dan geliyor.
  • Yöresel bir çok sabit lezzet bulunuyor.
  • Dağ Kekiği / Zahter Denizli'den geliyor, Maş Fasulyesi, Kuru Dolma, Salça ve Baharatlar Gazi Antep yöresinden vb.
  • Kompostolar için meyveler; Kayısı Malatya'dan, Şeftali ve Armut Bursa'dan, Sarı kiraz, Erik Ege Bölgesi, Ayva Sakarya'dan getiriliyor...
  • Günlük gelen manda sütü ile yoğurtlarını yapıyorlar.
  • Günlük olarak zeytinyağlı çeşitleri bulunuyor. Yemeklerde kullanılan zeytinyağı uluslararası ödüle sahip, fiyat olarak da piyasanın %50 üzerinde ücret ödenerek alınıyor.
  • Tatlı vitrini sürekli yenileniyor. Samsa, Kadayıf, Muhallebi, Haşhaş Tatlısı olmazsa olmazlar :))
  • Eski Osmanlı Saray Mutfağı yemekleri ile ilgili Osmanlı Arşivini izin alarak incelemek isteniyor. Bir takım girişimleri oldu, izin bekleniyor. 500'e yakın kaybolmuş lezzet ve yemeği tekrar canlandırmak ve halka sunmak istiyorlar.
  • Turşu ve kompostolar çok meşhur. Tıpkı eskiden köylerde annelerimizin yaptığı gibi zamanında taze meyveleri alıp kaynatıp kavanozlarda saklanıyor. Bu sayede kışın bile taze meyveyi komposto şeklinde yeme şansı oluyor. Mesela şu sıralar Ege'den parti parti kaliteli enginar topluyor, konserve yapılıyor kış için...
  • 130 yıl sonra ilk defa Beyoğlu dışında Zorlu'da açıldı, geçen ay da Ankara'da yeni şube açıldı...



Fotoğraf molası :)

KURU BAMYA ÇORBASI
Bamya sevmeyenler dahi bu çorbaya bayılacaklar...Üzerine limon sıkmayı unutmayın...

SARAY ŞERBETİ
35 çeşit baharattan yapılan nefis bir şerbet...

 KURU DOMATES SALATASI

 MAŞ FASULYESİ SALATASI


 TURŞU



KOMPOSTO
Lütfen lütfen...Hacı Abdullah' ın hangi şubesine giderseniz gidin ama mutlaka kompostosunu için...
Eskiden her yemekte mutlaka komposto ya da hoşaf içilirdi, bu ikilinin Türk mutfağındaki yeri ayrı! Özellikle Türk yemeklerin yanında servis edilen komposto veya hoşaf, serin suyuyla ferahlatır içindeki meyve sayesinde de ağır yemekleri hafifletir, sindirimi rahatlatır.

Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez bir içeceği olan kompostonun lezzetinin püf noktası ise; Komposto yapacağınız meyveler taze olmalıdır. Malzemenin en iyisini kullanmak işin sırrı, her birini en kaliteli ürünü elde edeceğimiz zaman mevsiminde satın alıyor ve yapımına başlanıyor. Hepsi güzelce yıkanarak usulüne göre -doğranması gerekenler- doğranıyor. İçme suyu ile kaynatılarak, şekeri ilave ediliyor. Bu sayede 365 gün çeşit çeşit komposto taptaze olarak misafirlerine ikram edilebiliyor.
Hacı Abdullah’ta Komposto çeşitleri: Ayva, Sarı Kiraz, Mürdüm Eriği, Şeftali, Armut, Kızılcık ve Kayısı.
Komposto Müzesi
120 yıllık Hacı Abdullah Lokantası'nın duvarlarını tam 40 yıllık komposto kavonozları süslüyor. Yemeğinizin yanında mis gibi kompostonuzu içerken, duvarları incelemeyi sakın unutmayın! 

ETLİ  VE ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA
Hayır diyen olabilir mi :)

 KEŞKEK
Özel günlerin ve düğünlerin vazgeçilmezi...

 ELBASAN TAVA
Tek kelimeyle muhteşemdi...

BEĞENDİLİ TAS KEBABI
Çok başarılıydı...Fotoğraftan da anlaşılıyordur...Beğendisi bembeyaz...Tas kebabı yumuşacık...



KUZU TANDIR VE İÇ PİLAV
Ne yazılabilir ki bu lezzete; olaydı :)


REVANİ
Revani, geleneksel tatlılarımızdan ve 10 numaraydı...


HAŞHAŞ TATLISI
Çok hafif... Herkes tarafından çok beğenildi...


KEŞKÜL
Günün tatlısı olarak Keşkül' ü seçtim...Çünkü bana çocukluğumu hatırlattı....

KUYULU KAHVE
Leziz ve keyifli günün finali elbette Türk kahvesi ile yapılır :)


Hacı Abdullah Bey ile tanışıp sohbet etmek günü daha da  özel kıldı...Abdullah Bey' den  işletmenin tarihi hakkında bilgiler edindik:

Hacı Abdullah Bey Lokantası’nın asırlık tarihi “Ahilik Teşkilatının” devamıdır. Köklü kuruluşların geçmişi, ya babadan oğula geçer, ya da para ile şirketler tarafından satın alınarak el değiştirir. Hacı Abdullah’ta ise iki kural da geçerli değildir. Hacı Abdullah'ın 1888 yılında başlayan serüveni “Ustadan Çırağa” devralınarak gelmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde Karaköy Rıhtımı’nda “Abdullah Efendi” adıyla bir lokanta açılır. Lokantanın işletme ruhsatı bizzat “Sultan II. Abdülhamit Han” tarafından verilir. Ülkeleri adına İstanbul’u ziyaret eden resmi ve özel heyetler, Abdullah Efendi’de ağırlanır. 1915 yılında ise  Abdullah Efendi Lokantası, Karaköy Rıhtımı’ndan Beyoğlu’na taşınır.İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Rumeli Han zemin katında hizmetine devam eder. “Abdullah Efendi” burada da Usta’dan Çırağa devredilmiştir.

1940 yılında ise “Abdullah Efendi”, Rumeli Han’da 25 yıl yerli yabancı çok sayıda ünlü misafirlerini ağırladıktan sonra yine “Usta Çırak” nöbet değişimiyle, eski adı Bursa Sokak ve Ahududu Sokak yeni adıyla Sadri Alışık olan, Türk Sinemasının kalbinin attığı sokağa taşınır ve “Hacı Salih” ismini alır.

“Abdullah Efendi” ve “Hacı Salih” adıyla kalitesinden hiç taviz vermeden Osmanlı-Türk Mutfağının bütün özelliklerini taşıyan lokanta, 1958 yılında şimdiki bulunduğu yerine, Ağa Camii yanındaki Sakızağacı Caddesi’ne taşınır. Lokantaya adını veren “Hacı Salih” ilerleyen yaşını göz önünde bulundurarak, O’da 1888′den bu yana sürdürülen geleneğe uyar ve yetiştirdiği çıraklarına, yani hizmetin emekçilerine, ustalarına devreder.

Kalite ve hizmetin gurur veren onurunu, güzelliğini bugüne taşıyan “Hacı Salih” ismi, resmi prosedür gereği değişmek zorunda kalır. 1983 yılında bir tevafuk sonucu yine 1888′li yıllardaki ismine rücu eder ve “Hacı Abdullah” ismini alır.

Sultan II. Abdülhamit Han’ın resmi müsaadesi ile açılan lokanta o günden bu güne aynı tadı muhafaza ettiğini, 90 yıl önce yemek yiyen ve bugün de lokantamızı şereflendiren Osmanlı torunlarının, şeref defterimizdeki yazdıklarından öğrenmek mümkündür.


ADRES:
Ağa Camii Atıf Yılmaz Cad. (Eski Sakız Ağacı Cad.) No: 9/A 80070  BEYOĞLU – İSTANBUL 

ZORLU CENTER -  Zincirlikuyu - İSTANBUL 


Beştepe Mah., Söğütözü Cd. 8/1, 06560 Yenimahalle - ANKARA 

Konukseverliği için HACI ABDULLAH LOKANTASI' na çok teşekkür ederiz...
SELMA MOLLAOĞLU

DAHA FAZLA LEZZET

zorlu center 2195164580355295343

Yorum Gönder

emo-but-icon

.........

SOSYAL MEDYA

Image and video hosting by TinyPic

Paylaşalım..

facebook twitter google+ youtube

FACEBOOK SAYFAMIZ

Popüler Yayınlar

Email Takip

Translate

item